Din grupul eurodeputaților români din PPE, doar Rareș Bogdan a votat pentru transparentizarea contractelor privind achiziția de vaccinuri


Din grupul eurodeputaților români din PPE, doar Rareș Bogdan a votat pentru transparentizarea contractelor privind achiziția de vaccinuri

Eurodeputații români afiliați grupului Popularilor Europeni, adică cei ce aparțin PNL, PMP și UDMR, au votat în bloc, cu o singură excepție, pe data de 15 februarie 2022, un amendament propus de grupul PPE la raportul pe 2020 al Ombudsmanului European (Avocatul Poporului) prin care doreau eliminarea solicitării adresate Comisiei Europene de a publica integral contractele semnate cu firmele producătoare de vaccinuri, precum și a altor prevederi care apărau dreptul cetățenilor de a ști ce conțin aceste contracte.

Din forma inițială a textului s-a dorit eliminarea prin acest amendament al PPE a următoarelor prevederi:

1. Interesul cetățenilor si principiul transparentei “trebuie să prevaleze asupra solicitării producătorilor de a introduce clauze de nedivulgare”.

2. Încurajarea “Ombudsmanul[ui] să își continue anchetele și să solicite Comisiei să publice versiuni necenzurate ale acestor acorduri prealabile de achiziție și acorduri de achiziție”.

3. Îndemnul adresat Comisiei de a asigura “transparența deplină a tuturor detaliilor privind activitatea de cercetare și dezvoltare premergătoare creării vaccinurilor împotriva COVID-19 precum și privind achiziționarea și distribuirea acestora, PUBLICÂND VERSIUNILE INTEGRALE ALE ACORDURILOR [n.m.] prealabile de achiziție și ale acordurilor de achiziție și introducând obligația de a publica toate detaliile contractelor viitoare privind vaccinurile și tehnologiile împotriva COVID-19 ca condiție pentru viitoare negocieri cu companii farmaceutice”.

4. Sublinierea “că orice lipsă de transparență în contextul pandemiei de COVID-19 contravine dreptului cetățenilor de a fi informați și creează condiții propice pentru dezinformare, alimentând neîncrederea”.

Amendamentul PPE a căzut la vot cu 509 voturi, doar 187 de europarlamentari votând în favoarea lui, marea lor majoritate fiind din PPE. Dintre toți europarlamentarii români din PPE, grupul majoritar din Parlamentul European, doar Rareș Bogdan a votat împotrivă.

Se pare că PPE-ul, din care face parte și PNL, o susține pe Ursula von der Leyen în acțiunile sale de încălcare a drepturilor cetățenilor europeni de a avea acces la informații de interes public, mai ales cu privire la contractele de miliarde de dolari ce au fost semnate cu firmele producătoare de vaccinuri într-un mod total lipsit de transparență, notează site-ul Afaceri News. (puteți consulta AICI textul amendamentului PPE)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.