Un soldat ucrainean a fost ucis în luptele cu separatiștii Rusiei. 13.000 de morți până în prezent – sângerosul bilanț al conflictului cauzat de Kremlin în estul Ucrainei


Un soldat ucrainean a fost ucis în luptele cu separatiștii Rusiei. 13.000 de morți până în prezent – sângerosul bilanț al conflictului cauzat de Kremlin în estul Ucrainei

Ucraina a anunțat că unul dintre soldații săi a fost ucis în luptele cu separatiștii pro-ruși în estul țării, pe măsură ce tensiunile cu Moscova cresc, relatează AFP, citată de The Guardian, potrivit G4media

Kievul se luptă cu o insurgență pro-Moscova în două regiuni separatiste (Donbas și Lugansk) de la granița cu Rusia încă din 2014, când Kremlinul a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei.

Rusia a adunat trupe în apropierea granițelor Ucrainei, iar Occidentul a acuzat-o că plănuiește o invazie și a amenințat Moscova cu sancțiuni „grave” în cazul în care ar lansa un atac.

Armata ucraineană a declarat că separatiștii și-au vizat pozițiile cu lansatoare de grenade și mortiere. Un militar a fost ucis, iar altul a fost rănit, se arată în comunicat.

Kievul și aliații săi acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebeli – afirmații pe care Moscova le neagă.

Cel mai recent deces al soldatului ucrainean aduce bilanțul Ucrainei la 65 de militari morți în conflictul din estul țării de la începutul anului, conform cifrelor oficiale citate de AFP, , comparativ cu 50 în 2020.

Rusia a adunat aproximativ 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin cu privire la „sancțiuni cum nu le-a văzut niciodată” în cazul în care trupele ruse atacă Ucraina. Joi, liderii Uniunii Europene au cerut Moscovei să oprească consolidarea militară și să revină la discuțiile conduse de Franța și Germania.

Conflictul din estul Ucrainei a provocat până acum peste 13.000 de morți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.