Arta fotografică a lui Corneliu Sarion. Poezia fotografiei și căderea exploratorie în imagine


Arta fotografică a lui Corneliu Sarion. Poezia fotografiei și căderea exploratorie în imagine

Licențiat în Fizică, doctor în Filosofie, doctorand în Litere – cu o teză legată de problema timpului într-o imagine fotografică –, membru fondator al colectivului BULB și lector în cadrul diverselor ateliere de fotografie, Corneliu Sarion este autorul unui univers fotografic puțin spus inedit (nu doar prin tehnică sau compoziție), bântuit de tensiuni ce nu pot fi evitate, a cărui surprindere presupune întotdeauna o incursiune, o cădere exploratorie în imagine, dar și un ”dincolo”, o imagine de dincolo de imagini, dacă vreți, a cărei posibilitate simptomatică e sugerată de ansamblu. 

Vă invităm să vedeți AICI (pe platforma Artsper, specializată în vânzarea de artă contemporană) câteva dintre lucrările lui Corneliu Sarion, care pot fi cumpărate online. De asemenea, puteți afla mai multe despre fotograf și arta sa citind interviul pe care l-a oferit pentru ifocus.gr – detalii AICI.  

Asumându-și lecția fundamentală a criticului și teoreticianului de film André Bazin – care a spus că invenția fotografiei a fost „cel mai important eveniment din istoria artelor plastice pentru că a eliberat pictura occidentală de obsesia ei pentru realism și i-a permis să-și recupereze autonomia estetică” –, Corneliu Sarion abordează modalități fotografice alternative ce resping caracterul realist al fotografiei, asta deși, punctează fotograful, din punct de vedere psihologic, fiecare dintre noi crede că, datorită realității sale mecanice, o fotografie trebuie să fie un copie perfectă a realității, nu o ficțiune, ca un tablou. 

Mesajul lui Corneliu Sarion către toți cei interesați de fotografie este unul singur: ”Exprimă-ți ideile sau emoțiile prin fotografii fără a ține cont de constrângerile impuse de un stil formal sau altul”.

(Toate imaginile prezentate sunt lucrări ale lui Corneliu Sarion)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.