Criza ucraineană. Joe Biden și Vladimir Putin au fost de acord să aibă o întâlnire față în față, în cadrul unui summit propus de Franța


Criza ucraineană. Joe Biden și Vladimir Putin au fost de acord să aibă o întâlnire față în față, în cadrul unui summit propus de Franța

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost de acord, în principiu, să aibă o întâlnire față în față cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cadrul unui summit propus, duminică spre luni noapte, de președintele francez Emmanuel Macron, pentru a discuta „problema ucraineană”. Macron ar fi reușit să obțină acordul celor doi după discuții telefonice cu Casa Albă și Moscova care au durat aproape trei ore, scrie BBC. 

Anunțul privind o posibilă întâlnire apropiată dintre cei doi lideri a fost făcut de Palatul Elysee, care însă a avertizat că întâlnirea poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează Ucraina. 

Acest summit ar urma să fie extins ulterior la „toate părţile interesate" şi să se concentreze pe „securitatea şi stabilitatea strategică în Europa", a mai precizat preşedinţia franceză, adăugând că reuniunea la nivel înalt va începe să fie pregătită începând de joi de către Statele Unite şi Rusia.

În declarația în care a confirmat propunerea președintelui francez, Casa Albă a mai precizat că Rusia pare „să continue pregătirile pentru un asalt extins asupra Ucrainei” și că SUA sunt gata să impună „sancțiuni severe” dacă acest lucru se va întâmpla. Administrația Biden estimează că Rusia a adus în imediata apropiere a granițelor cu Ucraina aproximativ 190.000 de militari (estimările Statelor Unite îi includ și pe separatiștii prorusi din Donețk și Lugansk, estul Ucrainei).

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a respins, duminică, posibilitatea unei invazii iminente a Ucrainei de către soldaţii ruşi, declarând în emisiunea de ştiri Face the Nation a postului de radio CBS că „nu există nicio invazie şi nu există astfel de planuri". El a repetat cererile Moscovei cu privire la oferirea de către NATO a unor garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. NATO nu este un „ONG iubitor de pace", a mai afirmat Antonov pentru postul de radio american, preluat de agerpres.ro.

Summitul SUA-Rusia ar urma să fie pregătit de secretarul de stat Antony Blinken și de omologul său rus, Serghei Lavrov, cu ocazia unei întâlniri pe care aceștia o vor avea joi, 24 februarie.

După învestirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2021, Joe Biden l-a întâlnit, pentru prima oară, în calitate de lider al SUA, pe Vladimir Putin în iunie 2021, la Geneva. Cei doi se mai întâlniseră însă anterior, de câteva ori, față în față, în vremea în care Biden era vicepreședinte în administrația Barack Obama.

Comunicatul Palatului Eysee:

„Preşedintele Republicii a discutat cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe BIDEN, precum şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir PUTIN. El a propus ca un summit să poată avea loc între preşedintele BIDEN şi preşedintele PUTIN, iar apoi cu toate părţile interesate, despre securitatea şi stabilitatea strategică în Europa. Preşedinţii BIDEN şi PUTIN au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit. Conţinutul său va fi pregătit de secretarul de stat BLINKEN şi ministrul LAVROV în cadrul întâlnirii lor de joi, 24 februarie. Acesta nu va putea să fie organizat decât dacă Rusia nu invadează Ucraina. Preşedintele Republicii se va strădui să pregătească împreună cu toate părţile interesate conţinutul acestor discuţii".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.