Agresorul de la Moscova o lasă mai moale după anunțarea sancțiunilor: Rusia este pregătită pentru „soluții diplomatice” în criza ucraineană / Statele Unite au anulat însă toate întâlnirile la nivel înalt cu reprezentanții Kremlinului


Agresorul de la Moscova o lasă mai moale după anunțarea sancțiunilor: Rusia este pregătită pentru „soluții diplomatice” în criza ucraineană / Statele Unite au anulat însă toate întâlnirile la nivel înalt cu reprezentanții Kremlinului

Într-un discurs televizat, rostit cu ocazia Zilei apărătorului Patriei, invadatorul Ucrainei, Vladimir Putin, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, precizând apoi că deși interesele Rusiei nu sunt negociabile, Rusia e pregătită să găsească „soluții diplomatice” la criza ucraineană.

„Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme”, a declarat Vladimir Putin, citat de France Press și preluat de agerpres.ro.

„Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile”, a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse. 

Menţionând ca ameninţări pentru Rusia „relaxarea sistemului de control asupra armamentelor” şi „activităţile militare ale NATO”, liderul rus a apreciat din nou că îngrijorările ţării sale rămân „fără răspuns” din partea Occidentului.

După ce marți seară a anunțat sancțiunile împotriva Rusiei, printre care și tăierea accesului guvernului rus la finanțarea occidentală, Washingtonul a transmis, potrivit BBC, că este exclus un summit Biden-Putin în acest moment. Un astfel de summit era vehiculat, zilele trecute, chiar înainte de anunțul Rusiei privinde recunoașterea republicilor separatiste Donteșk și Lugansk, după o serie de convorbiri la nivel înalt între președintlee francez Emmanuel Macron și Vladimir Putin.

Tot marți seară, șeful diplomației americane, Antony Blinken a precizat că a anulat întâlnirea cu omoloul rus, Serghei Lavrov. „Acum că vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu are sens să ne întâlnim în această etapă", a declarat Antony Blinken în cursul unei conferinţe de presă, comună cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Şi Bruxelles-ul a anunţat primele sancţiuni ale Uniunii Europene, care vizează membri ai regimului de la Kremlin implicaţi în decizii, băncile care finanţează armata rusă, dar şi institutii ale statului rus pentru accesul la piețele de capital și financiare.

Cel mai probabil, finala Champions League la fotbal nu se va mai desfăşura în Rusia, la Saint Petersburg, aşa cum era prevăzut.

O altă pedeapsă pentru Rusia a venit din partea cancelarului Germaniei, care a anunțat că a oprit procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 - care ar aduce gaz rusesc în Europa, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

„Nu va mai fi nicio certificare a gazoductului (în Germania). Şi fără această certificare Nord Stream 2 nu poate deveni operaţional”, a precizat cancelarul Olaf Scholz.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, a reacționat însă sfidător. Bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz!, a scris el pe Twitter. Detalii AICI

„Marea Britanie şi aliaţii noştri încep să impună Rusiei sancţiunile pe care le-am pregătit. Astăzi primele sancţiuni vizează cinci bănci ruseşti şi trei indivizi foarte bogaţi (oligarhi). Toate activele pe care le deţin în Marea Britanie vor fi îngheţate. Persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și le vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Regatul Unit să aibă vreo relație cu ele. Acesta este prima tranşă, primul baraj, din ceea ce suntem pregătiţi să facem”, a declarat și premierul britanic Boris Johnson.

Băncile vizate sunt Banca Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Banca Marea Neagră, iar cei trei oligarhi sunt Gennadiy Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg. O listă completă a sancțiunilor impuse de Regatul Unit poate fi găsită AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.