Strategia Ucrainei în războiul cu Rusia, pusă la punct de experți vestici. Va atrage armata rusă într-o capcană. Andrei Caramitru estimează că va fi un „Afghanistan la o scară uriașă”


Strategia Ucrainei în războiul cu Rusia, pusă la punct de experți vestici. Va atrage armata rusă într-o capcană. Andrei Caramitru estimează că va fi un „Afghanistan la o scară uriașă”

Una dintre cele mai apreciate reacții la războiul declanșat, joi dimineață, de Vladimir Putin în Ucraina, este cea a lui Andrei Caramitru, fost consultat al lui Dan Barna și observator fin, intuitiv al politicii interne și internaționale. Într-o postare pe Facebook, Caramitru, dezvăluie tactica de luptă a Ucrainei care ar fi fost pusă la punct de experți militari din Vest. 

„Strategia lor (construită cu experți din vest) este să lase primul val de bombardamente să treacă. Să îl încaseze. Și să aștepte trupele la sol - tancuri, soldați. Și să le facă o guerilla de tip Vlad Țepeș. Unul câte unul. Cu Javelin, Stinger și alte tipuri de arme super precise și letale. Grupuri mici mobile. Și să iî atragă într-o capcana din care să nu mai iasă. Afghanistan la o scară uriașă”, scrie Caramitru. 

Andrei Caramitru (postarea integrală): „Știu ca suntem toti șocați in dimineața asta. E primul război mare, uriaș, in Europa de la al doilea război mondial. Fix lângă noi. Îmi pare foarte Rau ca nu am avut dreptate cam am spus acum câteva saptamani ca exact asta se va întâmpla … Putin - criminalul secolului 21. 

Însă - va rog sa va gândiți altfel in dimineața asta. In 5, 10, maxim 15 ani, o sa asistam la prăbușirea statului rus. Nu va mai exista, se va sparge in bucăți. Singura întrebare e dacă Putin va muri de bătrânețe sau altfel. 

Pe termen scurt - ce conteaza este dacă Ucrainenii vor rezista. Strategia lor (construită cu experți din vest) este sa lase primul val de bombardamente sa treacă. Sa îl încaseze. Si sa aștepte trupele la sol - tancuri, soldați. Si sa le facă o guerilla de tip Vlad Țepeș. Unul câte unul. Cu Javelin, Stinger si alte tipuri de arme super precise si letale. Grupuri mici mobile. Si sa ii atragă intr-o capcana din care sa nu mai iasă. Afghanistan la o scara uriașă. 

E foarte important pentru noi ca ucrainenii sa reușească asta. Dacă nu - da e grav si stresant si pentru noi, însă cred ca NATO va muta urgent multe trupe aici. Dar sper ca vor reuși. Se antrenează pentru asta de mult. Sa reziste. 

Acum ma gândesc la toti cei de acolo - am mulți prieteni care lucrează sau trăiesc acolo. Sunt sub bombe si rachete. Sute de soldați au murit deja in ultimele ore. Însă - trebuie sa înțelegem - ei sunt prima linie de apărare pentru noi. Mor acum sa ne apere si pe noi. ”

Și analistul Sorin Ioniță (președinte al think tank-ului Expert Forum) comentează situația dramatică din Ucraina, anticipând „un interes uriaș al investitorilor pentru Marea Neagră în următoarea perioadă”. 

Sorin Ioniță: În aceste frumoase momente, dacă aş fi redacţie TV eu chiar i-aş suna pentru interviu pe Iulian Iancu, Liviu Dragnea, Vîlcov şi alţi decidenţi ai anilor trecuţi, care au blocat proiectele de energie ale României cu parteneri occidentali şi au făcut astfel jocul Gazprom. Sunt sigur că au în continuare chestii de spus, justificări, scheme, poveşti în cap. 

Cum era aia? “Lasă că nu pleacă investitorii de la Marea Neagră, e prea bun caşcavalul, avem timp să mai negociem cu ei”. Prevăd un uriaş interes al investitorilor pentru Marea Neagră în perioada următoare, într-adevăr. Aş începe cu Iulian Iancu şi reţeaua lui.”

Jurnalista Ramona Ursu condamnă în termeni duri atacul asupra Ucrainei și discursul „dement” al lui Putin: 

„Complet dement ultimul discurs al lui Putin. Acest dictator e capabil de orice și să nu ne imaginăm că doar în privința Ucrainei. Mă întreb dacă liderii occidentali ai lumii au înțeles, în ultimii ani, că Putin chiar e nebun de legat și gata să arunce în aer lumea, din această nebunie a lui. Speranța mea e că da, pentru că s-ar putea ca foarte curând, la cum decurg lucrurile, să nu mai fie suficient doar faptul că Occidentul condamnă deciziile lui Putin și sancționează Rusia. Deja pare că nimic nu mai contează pentru Putin. În fine, vom vedea până unde merge nebunia lui și, mai ales, cine îi va susține acestă nebunie. 

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski provine dintr-o familie de evrei. Și mă uit la partea asta de declarație a lui Putin, de astă-noapte: “Vom face eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. Omul e complet nebun. Complet nebun.

A început războiul în Ucraina. 

Ceea ce îmi dă, totuși, încredere acum e că, de partea în care din fericire am rămas cu România, în ciuda taberelor de tâmpiți, de ticăloși, de șoșoci și de auriști care tânjesc la “democrația” lui Putin, sunt UE și NATO.”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.