Invazia Ucrainei are un singur aspect pozitiv: Am aflat cu toții cât de isteți și de competenți sunt ”experții” mioritici în Rusia și în fostul spațiu sovietic. Cei care ne convingeau până mai ieri că Rusia nu va ataca s-au transformat în mari analiști militari și dau lecții pe la tv


Invazia Ucrainei are un singur aspect pozitiv: Am aflat cu toții cât de isteți și de competenți sunt ”experții” mioritici în Rusia și în fostul spațiu sovietic. Cei care ne convingeau până mai ieri că Rusia nu va ataca s-au transformat în mari analiști militari și dau lecții pe la tv

Fost ambasador al Basarabiei la București, autor de studii esențiale și redutabil cunoscător al Estului, domnul Mihai Gribincea explică, pe Facebook, că deși e greu de crezut, invazia rusească a Ucrainei presupune și un singur aspect pozitiv: am văzut cu toții cât de isteți și de competenți sunt cei mai mulți dintre așa-zișii experți în spațiul rusesc și al fostei URSS. 

E de-a dreptul caraghios – punctează Gribincea – faptul că ”experții” care până mai ieri se întreceau să ne convingă pe la tv-uri, dându-și aere penibile, că Rusia nu va invada Ucraina, sunt aceiași care dau acum din coate, în aceleași platouri, prezentându-se drept ”experți” și ”analiști militari”, găsind de cuviință să dea lecții altora.

Ce-i drept, devoalarea diletantismului și pafarismului specifice ”experților” peștelui prăjit în problemele Estului e un câștig, însă e unul de scurtă durată, întrucât, recentă sau nu, memoria românilor din dreapta și din stânga Prutului se dovedește a fi deseori problematică. Și întotdeauna mult prea scurtă.

Podul.ro vă prezintă constatările lui Mihai Gribincea:

”Cineva spunea că prostia nu are margini. Când îi văd pe unii analiști politici care până mai ieri ne convingeau pe la televiziuni că Putin nu va ataca Ucraina, iar acum la aceleași televiziuni sunt deja mari experți militari, zic că nu doar prostia ci și penibilitatea este nemărginită. 

Conflictul din Ucraina a scos la iveală adevărata valoare și profesionalism al multor analiști politici de la Chișinău și București considerați drept experți pe spațiul ex-URSS. Probabil că acesta va fi unicul aspect pozitiv al invaziei lui Putin în Ucraina. Nu aș fi punctat aceasta, dar aceiași analiști sunt considerați mari ‹experți› și pe problemele Republicii Moldova”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.