VIDEO. Kievul, lovit „îngrozitor” cu rachete. Președintele Zelenski anunță că nu va părăsi capitala, chiar dacă este principala țintă. Trupele terestre de ocupație sunt tot mai aproape. Podurile de la periferie sunt aruncate în aer pentru a împiedica trecerea tancurilor rusești / Apel disperat al ministrului de Externe: „Opriţi-l pe Putin. Izolaţi Rusia!"


VIDEO. Kievul, lovit „îngrozitor” cu rachete. Președintele Zelenski anunță că nu va părăsi capitala, chiar dacă este principala țintă. Trupele terestre de ocupație sunt tot mai aproape. Podurile de la periferie sunt aruncate în aer pentru a împiedica trecerea tancurilor rusești / Apel disperat al ministrului de Externe: „Opriţi-l pe Putin. Izolaţi Rusia!"

Explozii puternice au răsunat, vineri dimineață, înainte de ivirea zorilor, în centrul Kievului, la o zi după începutul invaziei ruse în Ucraina. Imagini cu un imobil în flăcări, grav avariat, au fost publicate în rețelele de socializare, oficialii ucraineni condamnând vehement atacurile și spunând că orașul nu s-a mai aflat într-o situație similară din 1941 când a fost bombardat de naziști.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei. Într-o fotografie publicată de Klitschko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA.

Președintele Volodimir Zelenski spune că el este principala țintă a forțelor armate ruse. Într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale, liderul ucrainean a spus că nu va pleca din Kiev.

„Conform informațiilor noastre, inamicul m-a identificat ca fiind ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului”, a spus Zelenski.

CNN transmite că militarii ruși se aflau, vineri dimineață, la 30 de kilometri de Kiev.

Ziarul ucrainean online Ukrayinska Pravda scrie că forțele militare ucrainene au distrus un pod de lângă Ivankiv, la periferia Kievului, pentru a împiedica tancurile rusești să avanseze către capitală. 

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a denunţat atacurile cu rachete ruse care au lovit Kievul în zori, făcând cel puţin trei răniţi, la o zi după începutul invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP şi DPA.

„Atacuri îngrozitoare cu rachete ruse asupra Kievului", a scris Kuleba pe Twitter.

„Ultima dată când capitala noastră a trecut prin ceva asemănător a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel demon şi îl va învinge şi pe acesta", a transmis ministrul ucrainean de Externe.

Kuleba a cerut din nou sancţiuni dure împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, făcând apel la comunitatea internaţională să rupă toate legăturile cu Moscova şi „să dea Rusia afară de peste tot". „Opriţi-l pe Putin. Izolaţi Rusia", a scris el.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor „grupuri de sabotori ruşi" şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare. El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.

Actorul şi regizorul american Sean Penn, 61 de ani, se află, zilele acestea, la Kiev unde filmează un documentar despre invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite vineri AFP care citează un anunţ făcut joi de preşedinţia ucraineană.

Sean Penn a fost fotografiat printre participanţii la o conferinţa de presă a guvernului de la Kiev şi apare, de asemenea, alături de preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe contul de Instagram al şefului de stat ucrainean.

"Regizorul a venit special la Kiev pentru a înregistra toate evenimentele care se desfăşoară în Ucraina şi, în calitate de realizator de documentare, pentru a spune lumii adevărul despre invadarea ţării noastre de către Rusia", se arată într-un mesaj scris în ucraineană pe pagina administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

„Astăzi, Sean Penn se numără printre cei care susţin Ucraina fiind în Ucraina. Ţara noastră îi este recunoscătoare pentru o astfel de manifestare de curaj şi onestitate". În mesaj se adaugă că artistul american dă dovadă de un curaj care le lipseşte multora, "în special politicienilor occidentali".

Sean Penn a mai venit în Ucraina în noiembrie anul trecut, când s-a întâlnit cu militari.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este convinsă că Vladimir Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean, scrie DPA.

Blinken a declarat joi la ABC TV că planul Rusiei a fost de a pune capitala Kiev în pericol.

„Să ia cu asalt capitala, să atace alte mari oraşe", a spus şeful diplomaţiei americane.

„Vedem forţe care intră din nord, din est, din sud, iar asta face parte din planul pe care l-am prezentat lumii în ultimele săptămâni", a adăugat el.

Cu toate acestea, Blinken s-a declarat convins că Ucraina va avea câştig de cauză în faţa Rusiei.

"Indiferent dacă va fi pe termen scurt, mediu sau lung, sunt convins că democraţia şi independenţa Ucrainei vor prevala", a mai spus el.

Şi Pentagonul a transmis printr-un oficial că evaluarea sa este că Rusia intenţionează să răstoarne guvernul de la Kiev ca parte a atacului asupra Ucrainei.

Surse: Agerpres, BBC, Twitter



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.