China, abordare duplicitară privind invazia rusească din Ucraina. România, vizată de Beijing


China, abordare duplicitară privind invazia rusească din Ucraina. România, vizată de Beijing

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Wi, a făcut vineri, 25 februarie, o declarație duplicitară care vizează și România în contextul invaziei rusești din Ucraina. Concret, Wang Wi le-a transmis liderilor europeni că țara sa respectă suveranitatea statelor, inclusiv a Ucrainei, însă preocupările Rusiei privind extinderea NATO pe flancul estic ar trebui abordate corespunzător, afirmație ce privește și România mai ales în contextul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a manifestat în repetate rânduri în defavoarea prezenței militare a Alianței Nord-Atlantice în țara noastră. 

Recent, înainte de invazia rusească din Ucraina, China și Rusia au anunțat consolidarea unui parteneriat strategic. Astfel, până în prezent, Beijingul a fost departe de a condamna agresiunea rusească din Ucraina. 

Wang a mai declarat că actuala situație din Ucraina nu e ceva ceea ce Beijingul a dorit să vadă, motiv pentru care îndeamnă la un dialog direct între Moscova și Kiev cât se poate de curând. 

"China pledează cu fermitate pentru respectarea și protejarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor", a zis Wang. 

"Această abordare se aplică similar în cazul Ucrainei", a completat acesta. 

Wang a purtat convorbiri separate cu secretarul britanic de externe Liz Truss, cu șeful diplomației europene Josep Borrell, respectiv cu un consilier prezidențial francez.

"Având în vedere cele cinci runde consecutive de extindere a NATO spre est, cererile legitime de securitate ale Rusiei ar trebui luate în serios și abordate în mod corespunzător", a conchis Wang. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.