Rusia, sprijinită de 5 țări din UE. Rareș Bogdan, mesaj pentru Germania și Italia: "Să oprim puțin producțiile de la Mercedes, BMW sau FIAT pentru a-i da o lecție lui Vladimir Putin!"


Rusia, sprijinită de 5 țări din UE. Rareș Bogdan, mesaj pentru Germania și Italia: "Să oprim puțin producțiile de la Mercedes, BMW sau FIAT pentru a-i da o lecție lui Vladimir Putin!"

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a declarat vineri seară, la Antena 3, că există o dezbinare la nivel european în ceea ce privește aplicarea celei mai drastice sancțiuni împotriva Rusiei în contextul invaziei din Ucraina și anume deconectarea de la SWIFT, dat fiind faptul că Germania, Italia, Cipru, Ungaria și Luxemburg se opun unei asemenea măsuri. 

"Să înțelegem că poate trebuie să suferim puțin de frig sau poate că trebuie să oprim puțin producțiile de la Mercedes, BMW sau FIAT ori să le facem la un ritm mai puțin accelerat, pentru a da o lecție unui individ care s-a transformat într-un Hitler modern", a fost mesajul transmis de Rareș Bogdan mai ales către Italia și Germania. 

"Singura șansă a Europei și a lumii occidentale de a reacționa la atrocitățile lui Vladimir Putin e în primă fază exact o blocadă economică. Trebuie impuse sancțiuni economice reale, imediate și dure după modelul care a fost aplicat Iranului și Venezuelei. În caz contrar, Vladimir Putin nu va resimți aproape nimic și va considera că poate să facă absolut orice. E vorba de o agresiune care nu mai e doar împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi, ci împotriva Europei și a lumii civilizate.  

Pe mine, ca europarlamentar, m-a durut enorm să văd poziționările a cel puțin 5 reprezentanți de Guvern, 2 dintre ei extrem de influenți în cadrul UE, pentru că am așteptat o poziție comună a celor 27 de state. În primul rând, trebuie să știți că premierul Draghi, fost președinte al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, fost vicepreședinte al Băncii Mondiale, a fost cel care a explicat și i-a raliat atât pe cancelarul Germaniei, cât și pe șefii de Guvern din Ungaria, din Luxemburg și din Cipru. Practic sunt 5 țări din 27 care se opun în acest moment scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT.  

În această seară a fost o postare pe Twitter a noului președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola, care a anunțat că susține întru totul și va propune PE un vot și apoi Comisiei privind scoaterea Rusiei din sistemul plăților interbancare. E un sistem introdus în 1973, avea 243 de bănci, iar acum are 1430 de bănci. În momentul în care Rusia ar fi deconectată de la acest sistem, practic toate companiile rusești, toți oligarhii ruși, toți cetățenii Federației Ruse posesori de carduri bancare de la o bancă din Rusia nu mai pot face niciun fel de plată. Practic, am crea o presiune din interiorul Federației Ruse, din rândul cetățenilor, al corporațiilor, al companiilor, al firmelor spre puterea de la Kremlin. Altfel, va fi foarte greu de descurajat Putin.  

Din păcate, în cazul Germaniei și Italiei e o chestiune care ține și de aprovizionarea cu gaz. La această oră la care vorbim, pe magistralele cu gaz care pleacă sub oblăduirea Gazprom spre industria din nordul Germaniei, din nordul Italiei, din Austria sau alte țări europene se pompează cu aceeași intensitate ca și până acum 2 zile când Vladimir Putin încă părea un om cu care se poate negocia. Acest lucru e foarte grav. Să înțelegem că poate trebuie să suferim puțin de frig sau poate că trebuie să oprim puțin producțiile de la Mercedes, BMW sau FIAT ori să le facem la un ritm mai puțin accelerat, pentru a da o lecție unui individ care s-a transformat într-un Hitler modern. Nimic nu justifică poziția celor 5 state în legătură cu plățile SWIFT și interzicerea Rusiei pe aceste piețe. (...)

Vladimir Putin a depășit de mult raționalitatea, a trecut spre o zonă a iraționalului suprem, periculos pentru întreaga lume civilizată și încearcă o rescriere a istoriei după 80 de ani. Cred că acest lucru poate să-l gândească fiecare bancher, fiecare industriaș, fiecare corporatist, fiecare om care se gândește în primul rând la viitorul Europei și al lumii civilizate și nu la cât pierde o economie sau alta pe termen scurt. Există alternative chiar dacă ele sunt în lucru legate de gazul lichefiat, există alternative care vin din SUA, Qatar și Azerbaidjan. Cert e că Vladimir Putin nu poate fi oprit decât printr-o presiune pusă pe populația din Federația Rusă. Doar 35% dintre ruși susțin această agresiune a lui Vladimir Putin. Asta spune extrem de multe despre poporul rus și despre ruptura de țarul de la Kremlin", a declarat eurodeputatul PPE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.