DEZASTRUL militar al Rusiei. Războiul din Ucraina a devenit o chestiune de SUPRAVIEȚUIRE politică pentru Putin. Blocajul ofensivei ruse


DEZASTRUL militar al Rusiei. Războiul din Ucraina a devenit o chestiune de SUPRAVIEȚUIRE politică pentru Putin. Blocajul ofensivei ruse

Pentru Vladimir Putin e din ce în ce mai greu să iasă din războiul pe care singur l-a declanșat fără să își piardă și bruma de capital politic pe care o mai avea. Victoria din Ucraina a devenit acum o chestiune de supraviețuire politică pentru Putin, explică istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook. 

Rusia se îndreaptă spre un veritabil dezastru militar și de imagine în Ucraina. Bilanțul celor trei zile de război este de-a dreptul rușinos pentru armata rusească (umflată de propagandă și de numeroșii idioți utili). Principalele obiective vizate de Kremlin au rămas sub controlul Ucrainei – marile orașe Kiev, Kherson, Mariupol, deopotrivă cu cele din Est. Ofensiva rusească s-a împotmolit. 

Se pare că rușii au cucerit într-un târziu doar orașul Melitopol, ceea ce îi ajută să împresoare Mariupolul, însă aceasta e unica rușită a armatei ruse, care înregistrează pierderi semnificative în morți, prizonieri și tehnică de luptă distrusă, făcându-se de râsul lumii pe numeroase fronturi.  

CITEȘTE și Adevărata MIZĂ: dacă nu va ocupa rapid Kievul, Khersonul și Mariupolul, Rusia se îndreapta spre un DEZASTRU militar, diplomatic și de imagine. Rușilor le va fi imposibil să justifice crimele săvârșite în orașe

Rezistența ucrainenană distruge convoaie de blindate ruse în apropierea orașelor folosind sistemele de rachetă anti-tanc Javelin și NLAW provenite din SUA și Marea Britanie. Faptul că Ucraina rezistă îndârjit l-ar putea face pe Putin să își intensifice atacturile împotriva țintelor civile, adică săvârșirea unor noi crime împotriva umanității. 

”Cele trei zile de lupte dovedesc faptul că armata ucraineană a rămas o organizație funcțională, coerentă și eficientă. Tactica ambuscadelor neagă avantajele rușilor în materie de război electronic și de superioritate numerică terestră și aeriană. (…) Ce nu se spune: cel mai probabil armata ucraineană beneficiază de sprijin occidental în războiul electronic, altfel nu prea poate fi explicată ‹orbirea› armatei ruse și precizia atacurilor ucrainene”, punctează George Damian, a cărui analiză o prezentăm în integralitate:

”Ofensiva rusă în blocaj. A treia zi de lupte în războiul din Ucraina:

1. Armata rusă pare să fi intrat într-un blocaj în cursul zilei de sâmbătă. Principalele obiective au rămas sub controlul Ucrainei: orașele Kiev, Kherson, Mariupol și cele din est. La Kiev armata rusă se află la periferia orașului, luptele din oraș se duc cu sabotori și trupe speciale, nu a fost declanșată o ofensivă totală. La Kherson trupele ruse se găsesc la fel la periferia orașului unde armata ucraineană rezistă în continuare. Lângă Mariupol se pare că rușii ar fi cucerit orașul Melitopol și că separatiștii din Donețk au reușit să înainteze, ceea ce ar duce la înconjurarea Mariupolului. În rest ucrainenii rezistă în majoritatea orașelor atacate de ruși.

2. Rezistența ucraineană pare că se bazează pe ambuscade care distrug coloanele de blindate ruse în apropierea orașelor folosind sistemele de rachetă anti-tanc Javelin și NLAW provenite din SUA și Marea Britanie. Cum observa Petre Opris într-un comentariu armata rusă pare să nu aibă habar unde se găsește armata ucraineană. Bombardarea cazărmilor și centrelor de comandă ucrainene pare să fi eșuat – armata ucraineană nu era acolo unde credeau rușii că este. Cele trei zile de lupte dovedesc faptul că armata ucraineană a rămas o organizație funcțională, coerentă și eficientă. Tactica ambuscadelor neagă avantajele rușilor în materie de război electronic și de superioritate numerică terestră și aeriană. În același timp apărarea anti-aeriană ucraineană continuă să funcționeze în ciuda superiorității ruse. Este evidentă strategia ucraineană de atragere a rușilor în lupte urbane/ la periferia orașelor – spre deosebire de angajamentele deschise din 2014 pe care ucrainenii le-au pierdut.

3. Ucrainenii au câștigat fără drept de apel războiul de imagine. Nimeni nu crede informațiile provenite din Rusia, iar Moscova a fost silită să recurgă la cenzură internă pentru știrile provenite din Ucraina. Kievul a câștigat simpatia tuturor și efectele s-au văzut.

4. Statele occidentale au găsit un consens pentru scoaterea (parțială) a băncilor rusești din sistemul SWIFT de plăți interbancare. Este de așteptat ca asta să aibă efecte rapide asupra economiei ruse și să inducă o destabilizare internă. Au început să pornească spre Ucraina inclusiv ajutoare militare, armament și muniții. Ce nu se spune: cel mai probabil armata ucraineană beneficiază de sprijin occidental în războiul electronic, altfel nu prea poate fi explicată „orbirea” armatei ruse și precizia atacurilor ucrainene.

5. Rusia are din ce în ce mai puține opțiuni. Operațiunea chirurgicală anunțată de Putin riscă să se transforme într-un război total în urma rezistenței acerbe a armatei ucrainene. Conform analiștilor militari americani și britanici Rusia a angajat în luptă până acum cam 50% din efectivele concentrate la granița Ucrainei. Ofensiva asupra Kievului a stagnat în a treia zi de lupte, posibil ca acest lucru să semnalizeze o regrupare a a rușilor la periferie înaintea atacului decisiv. Pentru Putin este din ce în ce mai dificil să iasă din acest război fără să își distrugă capitalul politic, victoria din Ucraina a devenit o chestiune de supraviețuire politică pentru el. Efectul ar putea fi o intensificare a acțiunilor militare ruse în Ucraina – cu un preț plătit de civilii ucraineni. Faptul că după trei zile de lupte nu a fost atins nici unul din principalele obiective, că lipsa de simpatie pe plan internațional s-a transformat în ostilitate și sancțiuni generalizate, că principalul sprijin reprezentat de China a dispărut – toate acestea îl pun pe Putin într-o situație imposibil de susținut pe termen mediu.

P.S. Pe de o parte este clar că Rusia mai deține încă rezerve pe care le poate arunca în luptă și nu este dispusă să renunțe, însă nu știm ce capacitate mai are armata ucraineană să reziste și pentru câtă vreme”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.