Nikki Haley: "Dacă Rusia va fi oprită, atunci China va primi o lecție! Eroismul ucrainenilor furnizează întregii lumi un exemplu extraordinar!"


Nikki Haley: "Dacă Rusia va fi oprită, atunci China va primi o lecție! Eroismul ucrainenilor furnizează întregii lumi un exemplu extraordinar!"

Fosta ambasadoare a SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, aflată printre variantele republicanilor în perspectiva unei candidaturi la alegerile prezidențiale în 2024, a precizat luni, 28 februarie, într-un editorial scris pentru Fox News, că eroismul ucrainenilor arătat zilele acestea împotriva invaziei rusești a determinat chiar și Germania, "cel mai mare leneș al Europei", să susțină activ Ucraina. 

Pe de altă parte, republicana a avertizat că actualele sancțiuni economice nu sunt suficiente, ci trebuie înăsprite astfel încât să vizeze direct sectorul energetic rusesc. Totodată, Haley a reliefat că în tandem cu sancțiunile economice aplicate Rusiei, Ucraina trebuie să beneficieze de tot armamentul de care are nevoie. 

Nu în cele din urmă, fosta ambasadoare americană la ONU a atras atenția că modul în care răspunde lumea occidentală împotriva agresiunii rusești din Ucraina va determina China să renunțe sau nu la expansionism. 

Redăm analiza republicanei Nikki Haley: 

"Eroismul este contagios. 

Eroismul poporului ucrainean și al conducerii de la Kiev inspiră lumea liberă să le susțină cauza. Manifestațiile spontane de solidaritate cu poporul ucrainean au izbucnit în întreaga lume. Guvernele țărilor europene care nu au vrut să se implice trimit acum armament în Ucraina. Chiar și Germania, cel mai mare leneș al Europei, susține acum activ Ucraina. Iar în centrul Moscovei, mii de ruși curajoși protestează împotriva nebuniei lui Vladimir Putin, iar astfel riscă să fie arestați de propriul Guvern. 

Cel mai mare angajament de tip militar al Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial ne arată atât ce este mai rău, cât și ce este mai bun din umanitate.

Este prea devreme să știm cum se va încheia războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Dar deja, acest eveniment demonstrează mai mult decât oricare altul natura diabolică a guvernării rusești sub Vladimir Putin. În calitate de ambasador al SUA la Națiunile Unire, am fost martoră în fiecare zi la această abordare diabolică. 

Am văzut cum rușii au permis atacuri cu arme chimice împotriva copiilor din Siria, iar apoi au mințit despre asta. I-am văzut pe ruși otrăvind în Anglia un inamic și pe fiica lui și mințind ulterior despre asta. I-am văzut pe ruși mințind despre propriii spioni pe care i-au plasat în cadrul personalului de la ONU din New York. Aceasta este natura regimului Putin. E barbar și nu poate fi niciodată de încredere! 

Ce poate face America? 

Se întâmplă mici lucruri simbolice. De pildă, New Hampshire a decis să scoată de la vânzare vodca rusească din magazinele de băuturi alcoolice. Foarte bine! Însă, trebuie să se întâmple și lucruri simbolice de amploare. America stă acum lângă Rusia la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Cum este asta posibil? Ar trebui să cerem expulzarea Rusiei din orice consiliu dedicat drepturilor omului sau să ne retragem noi înșine din aceste foruri dacă Rusia nu poate fi îndepărtată!

În privința sancțiunilor economice, unele sunt cu mult mai puternice decât altele. Când am fost ambasador la ONU, am aprobat 3 seturi masive de sancțiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la programul ilegal de înarmare nucleară. Acele sancțiuni au determinat întreaga lume să întrerupă cea mai mare parte a comerțului cu Coreea de Nord. Sancțiunile administrației Trump asupra Iranului le-au oprit iranienilor aproape complet exporturile de petrol. Erau sancțiuni cu efecte clare. Sancțiunile inițiale ale administrației Biden împotriva Rusiei au fost însă mult prea slabe. Ar trebui să facem mai mult și să o facem acum! 

Doi pași ar avea cel mai mare impact, excluderea Rusiei din sistemul financiar internațional SWIFT (nu doar a câtorva bănci - n.red.), precum și sancționarea sectorului rusesc de petrol și gaze, ceea ce le-ar devasta economia. Aceste sancțiuni sunt suficient de puternice pentru a capta atenția lui Putin. 

Președintele Biden se îndreaptă către o limitare parțială a Rusiei la SWIFT, iar, mai mult decât atât, există o lacună uriașă în privința sancțiunilor pentru sectorul energetic. Asta este o greșeală. Exporturile de petrol și gaze sunt cheia economiei Rusiei. Sancțiunile slabe nu fac decât să-l încurajeze pe Putin să creadă că poate scăpa indiferent ceea ce face! 

Sancțiunile dure ar afecta și America, respectiv pe aliații noștri, în special în sectorul energetic. Dar dacă vrem să-i rezistăm lui Putin, trebuie să fim dispuși să plătim un preț! Dar, în realitate, ține de noi să limităm considerabil impactul acelor sancțiuni asupra noastră. America este independentă din punct de vedere energetic, dar încă cumpărăm petrol rusesc. Asta e o nebunie! Nicio țară liberă nu ar trebui să depindă vreodată de Vladimir Putin în sectorul energetic, așa cum nu ar trebui să fim niciodată dependenți de China în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente. Dezvoltarea sectorului energetic american este un imperativ pentru securitatea națională!

Sancțiunile economice pot fi astfel instrumente puternice, dar sunt rar suficiente. E puțin probabil ca Vladimir Putin să fie determinat să oprească masacrul în Ucraina doar în urma aplicării de sancțiuni puternice, chiar dacă acestea sunt recomandabile. Trebuie să furnizăm Ucrainei armamentul de care are nevoie pentru a se apăra! Abordarea administrației Biden a fost mult prea ștearsă în această privință și să sperăm că nu este prea târziu (să furnizăm armamentul necesar Ucrainei - n.red.). 

Totodată, curajul ucrainenilor a deschis ochii lumii față de realitatea expansionismului putinist. Dacă Putin va avea succes în Ucraina, există toate motivele să credem că va merge mai departe. Dictatorii militanți sunt rareori mulțumiți cu ceea ce au obținut. Putin a exprimat deja că are planuri în privința Poloniei, respectiv a țărilor baltice. 

De asemenea, există și China comunistă. 

Rusia și China sunt dictaturi expansioniste. Dar Rusia este partenerul junior în această relație. Rusia este o țară slabă cu armată puternică, în timp ce China este o țară puternică ce dispune de o armată puternică. Amenințarea Chinei pentru libertate este mult mai mare decât cea rusească. În realitate, cele două amenințări sunt interconectate. China se uită înspre Ucraina. Dacă lumea occidentală oferă Rusiei un răspuns insuficient, atunci China primește undă verde (pentru noi agresiuni, de pildă contra Taiwanului - n.red). Dacă Rusia va fi oprită, atunci China va primi o lecție! 

Eroismul ucrainean nu este doar contagios, ci furnizează întregii lumi un exemplu extraordinar de care toți avem nevoie. Timpul pentru a acționa e acum!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.