Demență totală: armată rusă omoară deliberat civili în Ucraina, în vreme ce „jurnaliștii lui Putin” laudă arsenalul nuclear al Kremlinului, întrebând „Ce nevoie mai avem de lume, dacă Rusia nu este parte din ea?” / Americanii avertizează: O să fie prăpăd! Putin se va răzbuna pe rezistența eroică a ucrainenilor


Demență totală: armată rusă omoară deliberat civili în Ucraina, în vreme ce „jurnaliștii lui Putin” laudă arsenalul nuclear al Kremlinului, întrebând „Ce nevoie mai avem de lume, dacă Rusia nu este parte din ea?” / Americanii avertizează: O să fie prăpăd! Putin se va răzbuna pe rezistența eroică a ucrainenilor

Podul a scris AICI despre posibilitatea ca Rusia să fi folosit deja în atacurile asupra Ucrainei, cel puțin în două cazuri, unele din cele mai temute arme din lume: bombele cu vid și cu dispersie. Atacurile nu au vizat ținte militare, ci civile. 

Președintele Volodimir Zelenski a descris, de asemenea, bombardamentul asupra Harkivului (al doilea cel mai important oraș al Ucrainei), de marți dimineață, drept crimă de război. Zeci de civili ar fi foști uciși și cel puțin trei copii, scrie BBC. Președintele spune că, din relatările martorilor oculari, civilii au fost luați la țintă în mod intenționat. VIDEO AICI

„Este indubitabil crimă de război. Vorbim de zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare. Zeci de înregistrări arată că nu au fost bombardamente accidentale, ci este vorba despre distrugerea deliberată a oamenilor. Rușii știau exact ce bombardează”, a mai spus președintele Ucrainei. (vedeți video AICI cu un cartier bombardat din Harkiv)

Acuzațiile sale la adresa Rusiei, privind atacarea civililor, nu au rămas fără ecou. Curtea Penală Internațională de la Haga a anunțat că va lansa o anchetă privind posibile crime de război sau crime împotriva umanității în Ucraina.

În același timp, senatorul american Chris Murphy precizează, pe Twitter, în urma unui briefing restrâns al guvernului american, că invazia rusă este în întârziere ca urmare a rezistenței locale acerbe și a multiplelor defecțiuni ale echipamentelor și logisticii rusești. „Lupta pentru Kiev va fi lungă și sângeroasă”, apreciază el.

Iar frustrarea lui Vladimir Putin crește, spun actuali și foști oficiali americani în baza rapoartelor primite de la agențiile de informații americane, relatează NBC News preluat de Radio Europa Liberă. 

Potrivit oficialilor americani, singura opțiune a liderului rus este dublarea violenței.

„Este vorba de cineva care, în mod clar, a fost luat prin surprindere de amploarea rezistenței ucrainene. (...) S-a izolat, nu a fost foarte mult la Kremlin”, a declarat senatorul democrat Mark Warner, președintele Comisiei de informații a Senatului.

Atât de încrezător era Vladimir Putin încât pe site-ul agenției de presă de stat rusă RIA Novosti a fost publicat din greșeală un editorial în care autorul sărbătorea „victoria Rusiei asupra Ucrainei” și îl felicita pe liderul de la Kremlin pentru „victoria sa în lupta cu Vestul”. Detalii pe G4Media.ro care l-a tradus integral. 

Că războiul se va înteți în următoarele ore sau zile, o indică și faptul că, așa cum observă un expert militar britanic, Rusia a mutat pe teritoriul Ucrainei 75% din forțele sale militare, în condițiile în care în primele zile ale invaziei avea acolo doar 40% dintre acestea. 

Dr Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestre și al științelor militare la Royal United Services Institute, a precizat pentru BBC că un impresionant corp de trupe rusești avansează spre sud dinspre Belarus și par să se poziționeze în vederea unui asalt masiv asupra Kievului. 

Întrebat despre ipoteza ca Rusia să fi folosit rachete Grad în zone rezidențiale din Harkov, el descrie aceste arme ca fiind sisteme de lansare de rachete multiple care trag un număr mare de rachete nedirijate într-o zonă. El a mai spus că există, de asemenea, dovezi că unele au conținut muniții cu dispersie.

În același timp, în Rusia, propaganda Kremlinului torpilează mințile oamenilor cu dezinformări halucinante, încercând chiar să justifice un atac nuclear devastator pentru omenire. 

Dacă „jurnalista” Olga Scabaieva, cunoscută și drept „păpușa de fier de la Putin TV”, afirmă că în Ucraina ar fi izbucnit un război civil în care naționaliștii își ucid propria vecini dacă aceștia sunt ruși, vârstnicul Dmitri Kiseliov (foto jos), fost jurnalist sovietic, în prezent cel mai feroce propagandist putinist de la Russia-1, l-a acuzat în termeni duri pe cancelarul german Olaf Scholz care ar susține „genocidul” comis de ucraineni împotriva vorbitorilor de limbă rusă. 

Prezentul conflict, mai spune Kiseliov, a fost provocat de Occident, anunțându-și telespectatorii că „submarinele noastre sunt capabile să lanseze 500 de rachete nucleare”. Dacă se ajunge aici, Statele Unite și toate țările NATO vor fi rase de pe fața pământului,  în acord cu principiul „ce nevoie mai avem de această lume dacă Rusia nu este parte din ea?”/ „Armele nucleare ale Rusiei sunt livrate de cele mai rapide bombardiere strategice din lume.”/„Asta fără a mai menționa Forțele rusești de rachete strategice. Potențialul nuclear rusesc este cel mai puternic din lume”, a mai afirmat Kiseliov, supranumit și „gura lui Putin”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.