DOCUMENT Putin, la Haga: Kremlinul a intrat oficial în vizorul CIJ. Când încep audierile


DOCUMENT Putin, la Haga: Kremlinul a intrat oficial în vizorul CIJ. Când încep audierile

Curtea Internațională de Justiție din cadrul ONU a anunțat marți, 1 martie, că a deschis o anchetă cu privire la crimele comise de Rusia în Ucraina, un prim pas într-un proces care ar putea duce la acuzarea președintelui rus Vladimir Putin și a altor lideri de la Kremlin. 

Printr-un alt anunț, forul internațional a menționat că primele audieri se vor desfășura pe 7 și 8 martie, însă nu se va intra pe fondul cauzei, ci se va analiza dacă faptele reclamate de Ucraina trebuie instrumentate cu celeritate. 

Totodată, CIJ a avertizat Rusia, pe parcursul unui comunicat, că este obligată să "acționeze astfel încât orice ordonanță a Curții să poată avea efectele scontate".

Amintim că Ucraina a anunțat pe 27 februarie că a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. 

"Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ. Rusia trebuie să răspundă pentru manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară şi ne aşteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare", a scris președintele Ucrainei, Volodimir, Zelenski, pe Twitter.

De asemenea, președintele ucrainean a atras atenția că trupele ruse au luat la țintă civili, inclusiv copii.

"Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Ar fi fost mult mai multe crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși", a mai precizat Zelenski, într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU", a mai zis Zelenski, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Deși Curtea Internațională de Justiție este cea mai înaltă instanță a Organizației Națiunilor Unite, iar hotărârile sale sunt obligatorii, mai multe state, printre care Rusia, au ignorat sentințele de-a lungul timpului, notează Reuters.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.