Expert american: "E o greșeală să tratăm amenințarea nucleară de parcă știm cu siguranță că Putin blufează! Kremlinul ar fi bine să creadă că suntem pregătiți și dispuși să folosim armament nuclear în apărarea noastră!"


Expert american: "E o greșeală să tratăm amenințarea nucleară de parcă știm cu siguranță că Putin blufează! Kremlinul ar fi bine să creadă că suntem pregătiți și dispuși să folosim armament nuclear în apărarea noastră!"

Rebeccah Heinrichs, expert în domeniul relațiilor internaționale, al securității naționale și al controlului armelor, a subliniat, într-un editorial publicat pe Fox News, că amenințarea nucleară lansată de Rusia pe parcursul invaziei din Ucraina nu trebuie considerată de lumea occidentală doar ca o formă de blufare a dictatorului Vladimir Putin, ci este necesar ca Moscova să înțeleagă că NATO este pregătită să riposteze indiferent de situație. 

"Statele Unite trebuie să-l convingă pe Putin că, dacă ar ataca în vreun fel nuclear, nu am ceda. Dacă Putin ar schimba drastic natura acestui război, fie prin ieșirea din sfera convențională, fie prin amenințarea unei țări NATO cu care avem angajamente oficiale, SUA, împreună cu NATO, își rezervă dreptul și au capacitatea credibilă de a riposta în astfel de cazuri într-un mod atât de ferm încât Putin va regreta decizia pe care a luat-o.  

Pentru mai multă claritate: avem și arme nucleare cu rază destinată teatrelor de operațiuni, iar Putin ar fi bine să creadă că suntem pregătiți și dispuși să le folosim în apărarea noastră. Comunicându-ne în mod credibil hotărârea, cu atât avem mai multe șanse să-l descurajăm pe Putin.

Putem face acest lucru desfășurând chiar acum exerciții militare masive NATO conduse de SUA, pe parcursul cărora să se folosească inclusiv sisteme de livrare nucleare. În tandem, Pentagonul trebuie să emită declarații oficiale conform cărora suntem hotărâți privind decizia noastră. Totodată, secretarul de stat Antony Blinken ar trebui să promită că se angajează să îmbunătățească și să adapteze în continuare politica de descurajare nucleară", a reliefat Rebeccah Heinrichs.

De altfel, în contextul în care Vladimir Putin a anunțat în urmă cu câteva zile că a pus forțele nucleare în alertă maximă, generalul care supraveghează arsenalul nuclear și capacitățile nucleare americane, adm. Charles Richard, a declarat marți, 1 martie, că este "mulțumit" de postura defensivă a SUA din acest moment. (sursa: AICI)

Redăm analiza completă realizată de Rebeccah Heinrichs: 

"Vladimir Putin și-a intensificat amenințările nucleare pe parcursul invaziei din Ucraina. Scopul său e de a constrânge Ucraina și numeroșii săi susținători internaționali să ofere Kremlinului ceea ce își dorește.

Putin a ordonat public forțelor ruse să pună în alertă forțele nucleare. De asemenea, săptămâna trecută, el a emis o amenințare nucleară mai voalată atunci când a avertizat că orice încercare de a se interfera cu atacul său împotriva Ucrainei va duce la "consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată".

În trecutul recent, oficialii ruși au mai lansat amenințări nucleare voalate la adresa SUA și NATO, dar de data aceasta, făcând-o în timp ce invadează la scară largă Ucraina și nereușind să obțină cu rapiditate victoriile militare de care Putin părea să fi fost sigur, face ca amenințările actuale să fie mai semnificative. Noua amenințare lansată prin starea de alerta nucleară implică faptul că arsenalul nuclear rusesc este mai pregătit să fie folosit cu rapiditate.  

Acest moment trebuie tratat cu sobrietate și calm de către SUA și aliați. De asemenea, e o greșeală să tratăm aceste amenințări de parcă știm cu siguranță că Putin blufează.  

Putin, în mod fundamental, nu are încredere în SUA și în aliații noștri. Acesta e motivul pentru care ofertele administrației Biden de a discuta despre controlul armelor și măsurile de transparență ale sistemelor militare defensive ale SUA din Polonia și România au fost ignorate de Putin. Asemenea gesturi nu atenuează paranoia lui Putin și nici nu-i satisfac scopurile autentice. Și acum, având în vedere enormitatea durerii ce este generată de sancțiunile împotriva Rusiei, este posibil ca Putin să creadă în prezent că până și guvernarea sa atârnă în balanță.

Discursurile recente ale lui Putin se adaugă la istoricul lung de dovezi pe care mulți experți din Vest și Guverne occidentale le-au putut lua cu greu în serios - Putin crede că are dreptul de a invada națiuni suverane pentru a cuceri populații pe baza etniei și tradițiilor lor. Acesta e motivul pentru care accentul pus de Occident pe problematica continuării extinderii NATO a dus la neluarea în calcul a obiectivelor mult mai expansive și într-adevăr imperialiste ale lui Putin.

Eșecul administrației Biden de a aprecia în mod corect obiectivele lui Vladimir Putin de până în acest moment ar trebui să-i determine pe oficialii americani să asculte sfaturile liderilor militari, precum cele ale comandantului Comandamentului Strategic al SUA, adm. Charles Richard, care a avertizat cu privire la expansiunea armamentului nuclear al Rusiei. Acesta este un moment de reexaminare a ipotezelor luate în calcul de administrația Biden în legătură cu Vladimir Putin, de reevaluare a rolului esențial al SUA privind descurajarea nucleară. De asemenea, e momentul pentru a face o evaluare mult mai clară a riscurilor înainte de a oferi un răspuns.  

Nu putem rămâne în genunchi și să cedăm pur și simplu cererilor lui Vladimir Putin de teama unui atac nuclear rusesc la putere maximă. O astfel de atitudine ar garanta producerea unei noi agresiuni rusești și ar transmite altor națiuni revanșarde precum China că amenințările nucleare funcționează. În schimb, trebuie să ne concentrăm pe a-l obliga pe Putin să înceteze agresiunea și pe a-l descuraja să escaladeze situația până la trecerea liniei roșii ce e reprezentată de componenta nucleară.  

Rusia dispune de un arsenal nuclear masiv, dar contează tipul de arme nucleare și modul în care le-ar putea folosi. Mulți americani se tem imediat de ideea că o armă nucleară rusă ar putea ateriza într-un oraș american. Dar acesta nu este cel mai probabil tip de amenințare nucleară ce poate veni din partea lui Putin.  

Rusia a investit în mii de arme nucleare cu rază mai scurtă de acțiune și cu randament relativ scăzut. Prin amenințarea de tip nuclear, Putin ar putea crede că astfel are o mai mare libertate de a lovi Ucraina la nivel convențional, chiar dacă o face cu brutalitate, ceea ce implică un număr mult mai mare de victime civile.  

Și dacă începe să piardă actualul război, ar putea folosi una dintre aceste arme nucleare create pentru teatrele de operațiuni fie în Ucraina, fie chiar împotriva unui aliat NATO, în speranța că Ucraina va cere imediat pacea, iar SUA și aliații noștri ar sprijini obiectivele Kremlinului în detrimentul unei riposte cu arme nucleare care ar escalada și mai mult oribilul război.  

Statele Unite trebuie să-l convingă pe Putin că, dacă ar ataca în vreun fel nuclear, nu am ceda. Dacă Putin ar schimba drastic natura acestui război, fie prin ieșirea din sfera convențională, fie prin amenințarea unei țări NATO cu care avem angajamente oficiale, SUA, împreună cu NATO, își rezervă dreptul și au capacitatea credibilă de a riposta în astfel de cazuri într-un mod atât de ferm încât Putin va regreta decizia pe care a luat-o.  

Pentru mai multă claritate: avem și arme nucleare cu rază destinată teatrelor de operațiuni, iar Putin ar fi bine să creadă că suntem pregătiți și dispuși să le folosim în apărarea noastră. Comunicându-ne în mod credibil hotărârea, cu atât avem mai multe șanse să-l descurajăm pe Putin.

Putem face acest lucru desfășurând chiar acum exerciții militare masive NATO conduse de SUA, pe parcursul cărora să se folosească inclusiv sisteme de livrare nucleare. În tandem, Pentagonul trebuie să emită declarații oficiale conform cărora suntem hotărâți privind decizia noastră. Totodată, secretarul de stat Antony Blinken ar trebui să promită că se angajează să îmbunătățească și să adapteze în continuare politica de descurajare nucleară.

Vedem în timp real scopul legitim al armelor nucleare americane - ele au rolul de a descuraja agresiunea nedreaptă îndreptată împotriva intereselor vitale ale SUA și contra intereselor privind menținerea păcii". 

Sursa foto 2: Techno Trenz

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.