Invazia rusească din Ucraina determină Germania să renunțe la politica verde iresponsabilă: "Securitatea energetică este mai importantă decât cea climatică!". Declarațiile ministrului german al Economiei


Invazia rusească din Ucraina determină Germania să renunțe la politica verde iresponsabilă: "Securitatea energetică este mai importantă decât cea climatică!". Declarațiile ministrului german al Economiei

După o lungă perioadă în care politica energetică a Germaniei a sporit dependența Europei de gazul rusesc, invazia rusească din Ucraina pare să-i fi trezit la realitate pe nemți, existând semnale conform cărora vor fi adoptate o serie de schimbări în ceea ce privește politica energetică a Berlinului. 

Concret, ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), a declarat ieri că atunci când vine vorba de independența energetică față de Rusia, pragmatismul trebuie să fie mai presus decât orice chestiune politică. 

Astfel, Habeck nu exclude ca centralele pe cărbune din Germania să fie nevoite să funcționeze pentru o durată mai lungă cu scopul de a diminua dependența energetică față de Rusia.

"Pragmatismul trebuie să fie mai presus de orice hotărâre politică, securitatea în ceea ce privește aprovizionarea trebuie garantată", a declarat miercuri politicianul ce provine, atenție, chiar din partidul Verzilor, formațiune politică responsabilă în mare măsură pentru dependența energetică față de Kremlin. 

Redăm celelalte declarații făcute de oficialul german:

- În caz că există îndoieli, securitatea energetică este mai importantă decât cea climatică. 

- Pe de altă parte, pe termen mediu, politica energetică și producția de energie neutră din punct de vedere climatic reprezintă aceeași chestiune. 

- Cu cât Germania se bazează mai mult pe propriile surse de energie, cu atât țara poate reacționa cu mai multă încredere în probleme ce țin de politica externă.

- În ultimii ani, dependența de sursele de energie rusești a crescut. (sursa: AICI)

Ca măsură de precauție pentru iarna viitoare, Guvernul german a anunțat săptămâna trecută planuri legislative ce vizează asigurarea unui volum minim de stocare a gazelor, precum și a cărbunelui. Proprietarii de depozite ar urma să fie obligați să aibă rezervoarele de depozitare de gaze pline înainte de iarnă.

Dacă Rusia și-ar opri aprovizionarea cu gaze în urma crizei din Ucraina, Germania ar fi pregătită, a mai precizat ministrul Economiei, Robert Habeck. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.