VIDEO. Moscova recurge la „teroarea nucleară”, bombardând cea mai mare centrală nucleară a Europei. Președintele Zelenski, după atacul de la Zaporijie: Putin vrea să repete catastrofa de la Cernobîl / Incendiul izbucnit în incinta centralei a fost stins


VIDEO. Moscova recurge la „teroarea nucleară”,  bombardând cea mai mare centrală nucleară a Europei. Președintele Zelenski, după atacul de la Zaporijie: Putin vrea să repete catastrofa de la Cernobîl / Incendiul izbucnit în incinta centralei a fost stins

Potrivit BBC, pompierii au reușit să pătrundă în zona cuprinsă de flăcări de la centrala nucleară Zaporijie, cea mai mare a Europei, și să stingă incendiul provocat, potrivit martorilor, de un bombardament al rușilor. Primarul din Energodar (orașul unde se află centrala), Dimitro Orloy, a declarant unui post de radio local că focul a fost stins. 

Potrivit oficialilor ucraineni de la Departamentul pentru situații de urgență, incendiul cuprinsese etajele trei, patru și cinci ale complexului în care se află centrala. Anterior, aceștia acuzau că rușii nu permit accesul echipelor de intervenție.

Într-un mesaj postat în rețelele de socializare în timp ce Zaporijie era cuprinsă de flăcări, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară", a susţinut Volodimir Zelenski.

„Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei", a continuat el.

"Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear", a mai spus preşedintele ucrainean.

„Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta", a afirmat Zelenski.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile" ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe" după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina. Premierul britanic a vorbit cu preşedintele ucrainean Zelenski, solicitând apoi organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU „în următoarele ore". 


Potrivit Kievului, un bombardament al armatei ruse a lovit la primele ore ale zilei de vineri centrala nucleară Zaporijie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

Atacul a provocat un incendiu care a afectat o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator, dar siguranţa nucleară este deocamdată asigurată, precizau autorităţile ucrainene.

Nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a confirmat pe Twitter informațiile cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporijie, avertizând că o explozie acolo ar fi „de 10 ori mai mare decât cea de la Cernobîl”.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, preciza Kuleba.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.