Volodimir Zelenski este susținut de ofițeri ai temutului FSB care se opun războiului și lui Putin. Eroul războiului din Ucraina a fost vizat de cel puțin trei tentative de omor


Volodimir Zelenski este susținut de ofițeri ai temutului FSB care se opun războiului și lui Putin. Eroul războiului din Ucraina a fost vizat de cel puțin trei tentative de omor

Cel puțin trei încercări de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski au fost dejucate numai în ultima săptămână chiar de către membri ai Serviciului Federal de Informaţii (FSB, fostul KGB) al Rusiei care se opun războiului cu Ucraina, dezvăluie publicația britanică The Times. 

Printre criminalii porniți pe urmele președintelui Zelenski, devenit erou și simbol al rezistenței din Ucraina, s-ar numără temutul grup Wagner, mercenari care acționează la ordinele Kremlinului, și forțele speciale din Cecenia. 

Inițial, informația privind ajutorul pe care Zelenski îl primește din partea ofițelor FSB a fost făcută publică de hackerii Anonymous. „Informaţiile scurse de FSB rus au alertat Ucraina despre un complot de asasinare a preşedintelui @ZelenskyyUa. Acum, ne putem aştepta la o luptă internă pentru putere la Kremlin pentru a răsturna regimul Putin. Între timp, să continuăm cu atacurile”, scrie grupul Anonymous pe Twitter.

The Times semnalează că mercenarii din grupul Wagner sosiţi la Kiev au înregistrat pierderi şi şi-ar fi exprimat îngrijorarea cum de ucrainenii au ştiut să le anticipeze mişcările.

Potrivit agerpres.ro, The Times citează o sursă apropiată acestui grup care recunoaşte că a fost "surprinzător" de cât de bine informată pare să fi fost echipa de securitate care îl protejează pe Zelenski.

Potrivit cotidianului citat, sâmbăta trecută o tentativă de a-l lichida pe Zelenski a fost dejucată la periferia Kievului şi, potrivit oficialilor de securitate ucraineni, o echipă de asasini ceceni a fost "eliminată" înainte ca aceasta să poată ajunge la preşedintele ucrainean.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina, a confirmat și el pentru posturile de televiziune locale că spioni ruşi au atenţionat partea ucraineană în legătură cu planurile de asasinat.

„Vă pot spune că am primit informaţii de la (agenţi ai) FSB, care nu vor să participe la acest război sângeros", a declarat Danilov, care a adăugat că, "datorită acestora, grupul de elită (al liderului cecen Ramzan) Kadîrov a fost distrus, după ce venise să-l elimine pe preşedintele nostru".

Mercenarii din grupul Wagner nu erau la curent cu intenţiile asasinilor ceceni, în schimb acest grup se află la Kiev de mai bine de şase săptămâni, unde supraveghează activităţile la 24 de obiective ucrainene de importanţă crucială.

Potrivit The Times, grupul Wagner a fost instruit să aştepte sosirea forţelor speciale ruseşti Spetsnaz, care să le asigure un coridor securizat pentru a ieşi din Kiev odată ce-şi vor fi îndeplinit misiunea.

O sursă apropiată mercenarilor aflaţi în capitala ucraineană a relatat că se crede că aceştia au făcut planuri pentru o nouă încercare de asasinat înainte de sfârşitul săptămânii. 

După unele informații apărut în presă în ultimele zile, cel puțin 400 mercenari operează la Kiev, din ordinele Kremlinului, în încercarea de a-l lichida pe liderul ucrainean pro-Occident pentru ca apoi Moscova să preia controlul în Ucraina și să instaleze o marionetă. 

În afară de Zelenski, pe „lista neagră” ar mai fi incluse alte 23 de persoane, printre care premierul, întreg cabinetul de miniştri, primarul Kievului, Vitali Kliciko, şi fratele acestuia, Vladimir.

Grupul Wagner este o miliție privată condusă de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Putin și care funcționează ca o ramură independentă a statului. Liderul acestuia este oligarhul Yevgeny Prigozhin – supranumit „bucătarul lui Putin”. (mai multe detalii AICI)

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în zonele unde au luptat, iar dacă își pierd viața în „misiune”, familiile sau apropiații nu pot afla prea multe detalii despre cum sau unde au murit fiii, frații sau tații lor în timp ce luptau ca mercenari. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.