ALERTĂ: Au început provocările în R.Moldova. Ocupanții ruși din așa-zisa Transnistria cer recunoașterea ”independenței”, în timp ce trupele Rusiei criminale se scurg spre Odessa, aflată la doar 60 de km de Tiraspol și în imediata proximitate a granițelor României


ALERTĂ: Au început provocările în R.Moldova. Ocupanții ruși din așa-zisa Transnistria cer recunoașterea ”independenței”, în timp ce trupele Rusiei criminale se scurg spre Odessa, aflată la doar 60 de km de Tiraspol și în imediata proximitate a granițelor României

Separatiștii de la Tiraspol au solicitat Chișinăului inițierea unui dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor, bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”. Potrivit Deschide.md, anunțul vine ca urmare a deciziei Chișinăului de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Potrivit administrației de la Tiraspol, depunerea cererii de aderare a avut loc fără a ține cont de opinia regiunii transnistrene, dar și în afara cadrului consultărilor.

În timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a «Conferinței Permanente», pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă. Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident”, se arată într-un comunicat al așa-zisului minister de externe de la Tiraspol.

În acest sens, separatiștii au solicitat „părții moldovenești” să inițieze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.

Facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma transnistrenilor. Republica Moldova, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, susțin separatiștii.

De menționat că regiunea transnistreană a organizat anterior două referendumuri privind independența față de R.Moldova cu ulterioara aderare la Federația Rusă. Este vorba despre referendumul din 1991 și 2006. În ambele cazuri, plebiscitul nu a fost recunoscut de către alte state.

La fel, în 2008 și 2010, Transnistria a expediat scrisori către ONU, solicitând recunoașterea independenței și făcând referire la evenimentele din Kosovo.

Totodată, în aprilie 2014, Transnistria s-a adresat Moscovei cu o cerere privind recunoașterea independenței regiunii ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.