Renumit jurnalist de investigații: Putin mai are bani pentru războiul din Ucraina doar până duminică. Vor urma vremuri dramatice pentru Rusia din cauza unor sancțiuni „nemaivăzute vreodată”


Renumit jurnalist de investigații: Putin mai are bani pentru războiul din Ucraina doar până duminică. Vor urma vremuri dramatice pentru Rusia din cauza unor sancțiuni „nemaivăzute vreodată”

Jurnalistul Christo Grozev, director executiv al grupului media de investigații Bellingcat, este citat de Nexta apreciind că resursele pentru război ale Kremlinului se vor termina cel mai probabil duminică. De asemenea, săptămâna următoare, Rusia va avea de înfruntat un val de sancțiuni „nemaivăzut vreodată până în prezent”. Averea colosală a lui Vladimir Putin (după unii de zeci de miliarde de dolari, după alții, de sute de miliarde) ar putea avea serios de suferit, mai scrie Nexta pe Twitter. 

Bellingcat (scris adesea „bell¿ngcat”) este un renumit grup de jurnaliști de investigații cu sediul în Olanda, dar înființat, în 2014, de jurnalistul și fostul bloger britanic Eliot Higgins.

Bellingcat a debutat cu o anchetă privind utilizarea armelor în războiul civil din Siria, pentru ca apoi investigațiile sale - despre războiul din Donbass (inclusiv despre doborârea avionului/zborului 17 al companiei Malaysia Airlines la 17 iulie 2014 de către separatiștii pro-ruși din Donețk), otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal (la pachet cu fiica sa) și ulterior a celui mai cunoscut opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, - să fie apreciate la nivel internațional. Și deloc apreciate la Moscova. Rusia a decis, anul trecut, să declare grupul de investigații de presă drept „agent străin”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.