Rusia criminală riscă producerea unui dezastru NUCLEAR. După atacul de la Cernobîl și incendiul de la centrala nucleară din Zaporoje, trupele rusești pregătesc capturarea centralei nucleare de la Iujnukrainsk. Ofensiva de la Odessa și apropierea de așa-zisa Transnistria


Rusia criminală riscă producerea unui dezastru NUCLEAR. După atacul de la Cernobîl și incendiul de la centrala nucleară din Zaporoje, trupele rusești pregătesc capturarea centralei nucleare de la Iujnukrainsk. Ofensiva de la Odessa și apropierea de așa-zisa Transnistria

Rusia încearcă să captureze principalele capacități de producție a energiei electrice, punctează istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook. 

”Rușii au început atacul asupra orașului Nikolaiev, la nord de Kherson, unde se duc lupte. Cucerirea Nikolaievului ar deschide drumul pe cale terestră către Odessa spre est și către centrala nucleară de la Iujnukrainsk spre nord. Posibil ca rușii să încerce să captureze principalele capacități de producție a energiei electrice din Ucraina”, explică el, amintind de luptele date pentru capturarea centralei nucleare de la Zaporoje, care au declanșat un incendiu ce ar fi putut provoca o imensă catastrofă. 

Capturarea Odessei dă posibilitatea rușilor să facă o joncțiune cu scelerații de așa-zisa Transnistria – nu degeaba ucrainenii au aruncat în aer, ieri, podul de cale ferată de la Cuciurgan care făcea legătura dintre Transnistria și Ucraina. Nu degeaba separatiștii Rusiei de la Tiraspol au solicitat recunoașterea ”independenței”, după ce R.Moldova a cerut aderarea la Uniunea Europeană. Amintim că în așa-zisa Transnistria, la Cobasna, se află un gigantic depozit rusesc de armament și muniții (o serie de experți și analiști au avertizat că acolo se găsește și armament interzis de convențiile naționale), depozit care ar putea șterge de pe hartă o bună parte a regiunii, în cazul unei catastrofe. 

Podul.ro vă prezintă analiza lui George Damian: 

Ucrainenii au fost anunțați să se pregătească pentru un război prelungit. A noua zi de lupte în Ucraina:

1. Aleksei Arestovici, consilierul lui Zelensky, a publicat o înregistrare în care anunță că este posibil ca armata rusă să își continue înaintarea, iar bombardamentele să se intensifice. Arestovici a cerut populației să se pregătească mental pentru un război prelungit. Acesta este primul mesaj într-o notă pesimistă a conducerii de la Kiev. (Strana.news)

2. În nord și nord-est ucrainenii continuă să reziste la Kiev, Cernihiv și Harkiv în fața unui asalt dur al armatei ruse. La Kiev ucrainenii au întreprins o operațiune contra-ofensivă care i-ar fi îndepărtat pe ruși de la Hostomel în încercarea de a evita încercuirea capitalei, de asemenea i-au îndepărtat pe ruși din alte câteva localități satelit ale Kievului. La Harkiv, Cernihiv și Sumî continuă bombardarea acestor orașe, dar rușii nu au mai declanșat atacuri de infanteri de amploare cu scopul de preluare a lor.

3. Armata rusă a continuat să înregistreze succese în sud. A fost capturată centrala nucleară de la Zaporoje, luptele de aici declanșând un incendiu care ar fi putut provoca o catastrofă, incendiul a fost stins la timp. Rușii au început atacul asupra orașului Nikolaiev, la nord de Kherson, unde se duc lupte. Cucerirea Nikolaievului ar deschide drumul pe cale terestră către Odessa spre est și către centrala nucleară de la Iujnukrainsk spre nord. Posibil ca rușii să încerce să captureze principalele capacități de producție a energiei electrice din Ucraina. Mariupolul este înconjurat și se duc lupte în continuare pentru controlul asupra orașului.

4. Situația civililor din Ucraina se înrăutățește accelerat. La Kherson au dispărut posturile de televiziune ucrainene fiind înlocuite cu cele ruse, la fel nu mai funcționează rețelele de telefonie mobilă ucrainene, singura conexiune la internet încă disponibilă ieri era prin cablu. Tot la Kherson au apărut zvonuri cu privire la înființarea unei republici suverane locale sub control rus. Au apărut filmări cu jefuitori din orașele atacate care sunt legați de copaci și bătuți, o justiție ad-hoc care semnalează disoluția autorității publice și anunță inclusiv măsuri mai dure în astfel de cazuri. Au fost semnalate busculade la evacuările civililor în gările din Odessa și Kiev, evacuarea civililor din Zaporoje a fost anulată. Casele de schimb valutar din mai multe orașe ucrainene nu mai vând valută, doar cumpără.

5. După ce guvernul de la Chișinău a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, separatiștii din Transnistria au anunțat ieri că acest gest înseamnă despărțirea regiunii de Republica Moldova și au solicitat recunoașterea independenței. Ucrainenii au aruncat ieri în aer podul de cale ferată de la Cuciurgan care făcea legătura dintre Transnistria și Ucraina”.

(Sursa foto deschidere: The Telegraph)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.