Oficiali ai SUA: Kremlinul recrutează mercenari sirieni pentru cucerirea Kievului. Experți în gherila urbană, aceștia ar urma să ajute la lichidarea guvernului ucrainean


Oficiali ai SUA: Kremlinul recrutează mercenari sirieni pentru cucerirea Kievului. Experți în gherila urbană, aceștia ar urma să ajute la lichidarea guvernului ucrainean

Moscova recrutează mercenari sirieni cu experință în luptele urbane pentru faza imediat următoare a războiului care presupune o pătrundere mai adâncă în orașe, au precizat oficiali americani preluați de „The Wall Street Journal”.

Informațiile obținute de americani din interiorul Siriei, unde Rusia derulează operațiuni din 2015 în favoarea lui Bashar al-Assad, indică faptul că reprezentanții Kremlinului înrolează, de mai multe zile, luptători sirieni experimentați în gherila urbană, pentru asaltul final asupra Kievului care să ducă, totodată, și la lichidarea guvernului ucrainean. Nu este clar câți mercenari au fost recrutați până în prezent, dar unii s-ar afla deja în Rusia unde se pregătesc pentru a intra în luptă, au mai spus oficialii americani.

De asemenea, potrivit publicației Deir Ezzor, preluată de WSJ, Moscova angajează și voluntari, cu 200-300 de dolari pe lună, pentru posturi de „gărzi” în Ucraina, contractele fiind pe o perioadă de șase luni.

Combatanţi străini sunt deja prezenţi de ambele părţi ale frontului din Ucraina.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, fost rebel devenit aliat fidel al Kremlinului, a difuzat înregistrări video cu combatanţi ceceni în Ucraina şi a declarat că unii au fost ucişi în lupte. 

O altă grupare de mercenari este Grupul Wagner, organizație paramilitară fidelă Moscovei, supranumită și „armata privată a lui Putin”, care ar avea misiunea în Ucraina să-l asasineze pe președintele Volodimir Zelenski. Cel puțin două tentative de asasinat ale grupului ar fi fost respinse de forțele ucrainene, cu ajutorul informațiilor primite din interiorul FSB, de la ofițeri ai serviciului care se opun războiului. (mai multe detalii AICI)

Rusia ar putea aduce chiar și până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, citat de CNN.

De cealaltă parte a frontului, zeci de mii de voluntari au venit în Ucraina pentru a se alătura forţelor ucrainene, potrivit ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Kievul şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, se află în continuare sub controlul guvernului ucrainean, în timp ce Rusia a capturat oraşul port Herson şi şi-a intensificat bombardamentele asupra centrelor urbane de-a lungul ţării.

La periferia Kievului se dau însă lupte sângeroase de mai multe zile, în încercarea invadatorilor de a încercuri orașul. Cea mai atacată zonă este Irpinul unde, duminică, s-a tras inclusiv asupra civililor, cel puțin doi copii fiind uciși (foto jos).  

Invazia rusă, care a intrat luni în a cea de-a 12-a zi, a determinat peste 1,5 milioane de persoane să fugă din Ucraina în ceea ce ONU a calificat drept criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa după al Doilea Război Mondial. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.