Cum se scufundă economiile dictaturilor care contau până acum pe sprijinul Rusiei, de la Venezuela la Belarus și Kazahstan


  • ACP
  • Mar 7, 2022 15:09
  • 3389
Cum se scufundă economiile dictaturilor care contau până acum pe sprijinul Rusiei, de la Venezuela la Belarus și Kazahstan

Sancțiunile și celelate măsuri luate împotriva Rusiei pentru invazia militară a Ucrainei lovesc dur și țările care sunt apropiate de regimul de la Kremlin. 

Țările din America Latină cunoscute pentru legăturile strânse cu Rusia – Cuba, Venezuela și Nicaragua – au început să traverseze o situație foarte dificilă odată cu punerea în practică a deciziei Uniunii Europene de a exclude șapte instituții financiare ruse din rețeaua internațională de plăți SWIFT, după cum a explicat Ryan Berg de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. 

Berg a dat exemplul corporației petroliere de stat PDVSA din Venezuela, care „are conturi în Rusia și ar putea avea dificultati să mute bani și să efectueze tranzacții financiare acum”. 

Venezuela a folosit băncile rusești după ce a primit o serie de sancțiuni din partea Statelor Unite, în timpul președinției lui Donald Trump, pentru a putea să își continue tranzacțiile financiare și să își vândă petrolul pe ascuns, prin intermediari. Acum, chiar dacă prețul petrolului este la maxime istorice, Venezuela nu va putea să profite de această situație în condițiile în care țara in care își ține ori transferă banii are blocate majoritatea tranzacțiilor finaciare internaționale iar moneda sa națională suferă o depreciere masivă. 

Nu mai departe de luna trecută președintele Nicolas Maduro a promis Rusiei sprijinul guvernului său împotriva NATO și a semnat mai multe acorduri privind cooperarea militară și energetică între cele două țări. 

Nicaragua are de asemenea de suferit din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, cu care are acorduri pentru investiții și aplicarea tehnologiilor nucleare în domeniile energetic, agricol și medical. 

Cuba este țara care a depins cel mai mult de sprijinul Moscovei, începând de la momentul revoluției comuniste sub conducerea lui Fidel Castro, dar în anii '90 a avut loc o perioadă de îndepărtare, când rușii au suspendat ajutoarele pentru economia și armata din Cuba în fața dificultăților financiare produse de desființarea URSS, perioada încheiată cu o refacere a legăturilor după anul 2000. 

Acum Rusia nu mai poate ajuta cele trei țări cu intermedierile financiare ori cu aprovizionarea cu echipamente și piese de schimb pentru industrie ori armată, ceea ce va produce probleme mari acestor țări în perioada care urmează – sursa AICI

Odată cu țările Americii Latine care erau strâns legate de Rusia, au de suferit în urma sancțiunilor internaționale și țările din fosta URSS care sunt conectate strâns la economia rusă. Pe lângă Belarus, un alt exemplu este Kazahstanul, țară a cărui regim profund corupt a fost salvat de revolta populară prin intervenția trupelor ruse. Numai în 2021 Rusia a făcut schimburi comerciale de aproximativ 25,6 miliarde de dolari cu Kazahstanul, în creștere cu 34% față de anul precedent. Produsele în valoare de 7,1 miliarde de dolari pe care Kazahstanul le-a expediat în Rusia au marcat o creștere de 41,3% față de 2020, iar jumătate dintre aceste articole au fost produse finite, prelucrate. 

Rusia are și investiții masive în Kazahstan, care vor avea de suferit în urma problemelor imense pe care le are acum economia rusă din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și alte țări occidentale. Agenția de presă Reuters a relatat pe 1 martie că petrolul livrat prin conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium), care merge din vestul Kazahstanului până la un port din sudul Rusiei, a rămas nevândut, pe fondul incertitudinii provocate de regimul de sancțiuni. 

Reuters a citat cinci cumpărători anonimi care au afirmat că au evitat să cumpere petrolul care urmează să fie livrat la sfârșitul lunii martie. Iar pe aceasta conductă au fost expediate anul trecut aproximativ două treimi din exporturile de petrol ale Kazahstanului, adică peste 53 de milioane de tone de petrol.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.