Biden analizează relaxarea sancțiunilor impuse Venezuelei cu scopul de a da o lovitură de proporții economiei Rusiei


Biden analizează relaxarea sancțiunilor impuse Venezuelei cu scopul de a da o lovitură de proporții economiei Rusiei

Administrația Biden analizează posibilitatea de a relaxa sancțiunile împotriva Venezuelei, astfel încât această țară să poată începe să producă mai mult petrol și să-l vândă pe piața internațională, potrivit unei persoane ce deține informații în mod direct în acest domeniu, informează CNN

Mișcarea ar avea atât scopul reducerii dependenței globale de petrolul rusesc pe fondul agresiunilor pe care Kremlinul le comite în Ucraina, cât și izolarea Rusiei de unul dintre aliații săi cheie din America de Sud, a adăugat respectiva persoană. 

Oficiali ai administrației Biden, inclusiv directorul Consiliului de Securitate Națională pentru emisfera vestică Juan Gonzalez și trimisul prezidențial special al SUA pentru afacerile cu ostatici, Roger Carstens, au fost trimiși la Caracas în weekend pentru discuții pe această temă, precum și pentru a discuta cu privire la deținuții americani din Venezuela. 

Washingtonul a impus sancțiuni asupra petrolului din Venezuela în 2019 și și-a închis ambasada din Caracas, după ce a considerat drept falsă victoria electorală din 2018 a președintelui Nicolas Maduro.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică că SUA și aliații caută în mod activ modalități de a interzice importurile de petrol rusesc, pentru a lovi și mai mult economia Rusiei. Până în prezent, Occidentul a fost reticent în a impune sancțiuni semnificative împotriva sectorului energetic rusesc, din pricina modului în care ar putea fi afectată economia globală, însă acum se ia în calcul o asemenea măsură după ce Europa a anunțat că lucrează pentru a-și diversifica sursele de energie.

Pe de altă parte, senatorul republican Marco Rubio a criticat deja discuțiile, postând pe Twitter în weekend: "În loc să se producă mai mult petrol american, Biden dorește să înlocuiască petrolul pe care îl cumpărăm de la un dictator criminal cu petrolul de la un alt dictator criminal".

Însă, sursa care cunoaște discuțiile pe această temă a spus că nu va fi suficientă creșterea producției americane de petrol pentru a compensa pierderile survenite impunerii unei sancțiuni împotriva Rusiei precum cea amintită mai sus. 

Amintim că atât republicanii, dar chiar și democrații pe alocuri, au pus și pun în continuare presiune pe președintele SUA, Joe Biden, pentru a lua măsura de a interzice importul de petrol rusesc.

MAI MULTE DETALII: Atât republicanii, dar și unii democrați pun presiune pe Biden să interzică importul de petrol rusesc: "I s-au pus lui Putin miliarde de dolari în buzunar pentru a finanța acest război împotriva Ucrainei"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.