Germania și Ungaria, front comun împotriva sancționării sectorului energetic rusesc


Germania și Ungaria, front comun împotriva sancționării sectorului energetic rusesc

Germania și Ungaria au dat astăzi de înțeles că nu sprijină aplicarea unor sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc, informează CNN

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea energetică fără importurile din Rusia. 

Sectorul energetic a fost exclus în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, a spus Scholz într-un comunicat de presă remis luni, adăugând că energia provenită din Rusia este de "o importanță esențială" pentru viața de zi cu zi a cetățenilor germani.

Între timp, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat că Guvernul său nu va sprijini nicio sancțiune împotriva sectorului energetic rusesc. 

"Cei care cer extinderea sancțiunilor, vor ca poporul maghiar să plătească prețul războiului", a mai zis oficialul de la Budapesta. 

Uniunea Europeană se bazează pe Rusia pentru 40% din necesarul de gaze și pentru aproximativ 27% din importurile de petrol.

Întrebat luni despre posibila aplicare de sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc, premierul britanic Boris Johnson a spus că opțiunile care erau de neconceput în urmă cu trei săptămâni, se află acum pe masă, spre analiză, într-o proporție considerabilă.

"Trebuie să luăm în considerare modalitățile prin care ne putem îndepărta cu toții cât mai repede posibil de dependență energetică față de Rusia, privitoare la hidrocarburi, petrol și gaze. Toată lumea țintește spre asta. Toți au plecat pe aceeași cale. Unele țări vor găsi o soluție mai rapid și mai ușor decât altele", a precizat Boris Johnson. 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică pentru CNN că SUA lucrează cu aliații săi din Europa pentru a analiza posibilitatea interzicerii importurilor de petrol din Rusia, cu scopul de a pedepsi în continuare Kremlinul pentru agresiunea din Ucraina. 

Consecințele implementării unei interdicții în ceea ce privește importul de petrol rusesc ar avea un impact limitat în SUA, dat fiind faptul că Rusia furnizează mai puțin de 2% din importurile totale de petrol ale americanilor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.