SUA reiterează că nu se ia în calcul instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Precizările făcute de ambasadoarea americană la NATO


SUA reiterează că nu se ia în calcul instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Precizările făcute de ambasadoarea americană la NATO

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat luni că Alianța Nord-Atlantică nu va merge pe varianta instituirii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

"Obiectivul nostru este să oprim războiul. Nu vrem să extindem acest conflict dincolo de Ucraina și, prin urmare, în acest moment, semnalul dat de NATO în mod colectiv este că Alianța Nord-Atlantică nu este pregătită să meargă mai departe cu o zonă de interdicție aeriană", a declarat Smith pentru CNN.

Pe de altă parte, Smith a spus că membrii NATO au luat măsuri pentru "a oferi sprijin letal Ucrainei și pentru a-i evalua nevoile de securitate în timp real".

Smith a adăugat că NATO ia măsuri pentru a-și proteja membrii. 

"Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. NATO este pregătită să facă asta și ia deja măsuri pentru a-și consolida flancul estic", a spus ea.

Ambasadoarea a mai spus că oficialii americani discută cu Guvernul de la Varșovia potențialul Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 din era sovietică în sprijinul ucrainenilor. 

"Aceasta este o decizie suverană pe care o ia Polonia. Există o mulțime de întrebări cu privire la numărul de piloți ucraineni care sunt disponibili respectiv cum s-ar muta de fapt aceste avioane din Polonia în Ucraina. La toate aceste chestiuni se lucrează chiar acum", a precizat Julianne Smith. 

Întrebată dacă rușii domină spațiul aerian, Smith a spus că Moscova nu are o asemenea superioritate aeriană în Ucraina, ceea ce e "o veste proastă pentru președintele Putin".

"Nu au cucerit Kievul așa cum plănuiseră s-o facă în primele zile ale acestui conflict. Președintele Zelenski este încă președintele Ucrainei, iar ceea ce am văzut a fost acel convoi rusesc de 40 de kilometri pe care toată lumea l-a urmărit și care, în esență, nu a mers nicăieri", a spus ea.

"Asta ne spune multe despre capacitatea armatei ruse și despre provocările, în special despre provocările logistice, cu care se confruntă rușii", a completat Smith.

"Este destul uluitoare, de fapt, incapacitatea lor de a le oferi trupelor lucruri simple, cum ar fi mâncare și combustibil", a conchis Smith. (sursa: AICI)

Într-un discurs video adresat națiunii vineri, 4 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat NATO pentru că a refuzat să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale pentru a contracara forțele aeriene rusești

De asemenea, Zelenski s-a declarat nemulțumit de faptul că NATO nu a avut o politică intervenționistă, caracterizată prin forță, adăugând că "toți oamenii care vor muri după această zi vor muri din cauza voastră".

Redăm alte afirmații făcute de Zelenski pe parcursul ultimei intervenții: 

- Credem că țările NATO au creat o narațiune conform căreia crearea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar provoca agresiunea directă a Rusiei împotriva NATO. 

- Sunteți obligați să vă gândiți la oamenii care vor muri în această noapte din cauza voastră, din cauza slăbiciunii voastre!

- Tot ceea ce a reușit NATO astăzi a fost să achiziționeze 50 de tone de combustibil pentru Ucraina. Ce să facem cu ele, să ardem Memorandumul de la Budapesta? Oare ăsta e NATO pe care ni l-am dorit? 

Ce ar însemna zona de interdicție aeriană, conform Europa Liberă: "În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile, scrie BBC. Aceasta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu. În contextul războiului din Ucraina, o zonă de interdicție aeriană deasupra acestei țări ar însemna că forțele militare - în special forțele NATO - ar intra în contact direct cu orice avion rusesc reperat în "no-fly zone" și ar trage în el dacă este necesar. Acest lucru ar duce la un conflict direct NATO-Rusia".

Înainte de discursul președintelui Ucrainei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că instituirea de către SUA și aliații săi NATO a unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar putea duce la un "război deplin în Europa".

Pe de altă parte, Blinken a precizat că Washingtonul va continua să colaboreze cu aliații săi pentru a le oferi ucrainenilor mijloacele necesare pentru a se apăra de agresiunea rusească. 

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță. 

"Am convenit că nu ar trebui să avem trupe NATO pe teritoriul Ucrainei sau avioane NATO care să opereze în spațiul aerian ucrainean", a declarat Jens Stoltenberg.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că instituirea unei zone de interdicție a zborului deasupra Ucrainei reprezintă o decizie ce trebuie luată de NATO, dar ar fi "un pas prea departe", ce ar duce la un "risc real de escaladare și un risc real ce izbucnire a celui de-al treilea război mondial". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.