Oreste: "Nu cred că rușii îl vor detrona pe Putin! Asul acestuia din mânecă e că poate recurge imediat la o altă retorică, menită să justifice eșecul operațiunilor speciale din Ucraina"


Oreste: "Nu cred că rușii îl vor detrona pe Putin! Asul acestuia din mânecă e că poate recurge imediat la o altă retorică, menită să justifice eșecul operațiunilor speciale din Ucraina"

Jurnalistul Oreste Teodorescu atrage atenția că în pofida a ceea ce speră Occidentul și anume ca dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, să fie detronat de propriul popor, cel mai probabil nu se va concretiza un astfel de scenariu. În acest sens, Oreste precizează că Vladimir Putin a pregătit de-a lungul timpului 2 narative menite să-l mențină la putere, una dintre ele fiind în legătură cu eșecul "operațiunilor speciale" din Ucraina. 

"Kremlinul a creat un veritabil Mozaic de manipulare internă, amestecând misticismul pravoslavnic al lui Petru cel Mare cu național-bolșevismul lui Stalin, punând în pagină o viziune pe cât de utopică, pe atât de periculoasă: Rusia este singură împotriva tuturor, pentru că este ultima redută creștina împotriva Occidentului păgân… (...) 

Asul din mâneca lui Putin este că poate recurge imediat la o altă retorică, menită să-i întărească încrederea opiniei publice interne și mai ales să justifice eșecul operațiunilor speciale din Ucraina. Este vorba tot despre un mit istoric: voievodul (țarul) este trădat de boierii (oligarhii) corupți", scoate în evidență Oreste într-o postare publicată marți pe Facebook. 

Redăm analiza integrală a jurnalistului Oreste Teodorescu: 

"Nu cred că rușii îl vor detrona pe Putin  

Pariul occidentalilor pe trezirea conștiinței opiniei publice rusești cu privire la ororile războiului din Ucraina și mai ales la reacțiile de revoltă împotriva regimului de la Kremlin, în urma autoizolării țării pe scena internațională, pare a fi deja pierdut.  

Conform analiștilor occidentali, specializați pe Rusia, propaganda oficială începând cu invadarea Crimeei din 2014 a pregătit terenul psihologic al mulțimilor în sensul unei epice confruntări cu SUA și “cu vasalii ei din Europa”.  

Kremlinul a creat un veritabil Mozaic de manipulare internă, amestecând misticismul pravoslavnic al lui Petru cel Mare cu național-bolșevismul lui Stalin, punând în pagină o viziune pe cât de utopică, pe atât de periculoasă: Rusia este singură împotriva tuturor, pentru că este ultima redută creștina împotriva Occidentului păgân…

Probabilitatea ca populația civilă din Federația Rusă să se revolte față de tragedia din Ucraina și mai ales față de situația dezastruoasă în care a ajuns țara lor din cauza regimului Putin este foarte mică, dacă nu chiar inexistentă. Conform unor estimări, peste 60% dintre ruși au o imagine excelentă de sine, cred că ocupă un rol eminamente pozitiv în istorie și că Putin este uns de Dumnezeu să redea măreția și Gloria de altă dată a imperiului.  

Despre ucrainieni, narațiunea Kremlinului afirma că sunt captivii Occidentului, că sunt conduși de neofasciștii care vor să-i extermine pe etnicii ruși, că își pregătesc copiii pentru război, asemenea fundamentaliștilor ISIS.  

În această retorică halucinantă, bazată pe falsuri grosolane în istorie, au picat majoritatea rușilor, care sunt convinși că ucrainenii trebuie „salvați” prin ocupație rusească, iar războiul se poartă, de fapt, nu împotriva „fraților” mai mici, ci împotriva celor care îi țin „prizonieri” prin intermediul unei „clici de banderoviști”.

Asul din mâneca lui Putin este că poate recurge imediat la o altă retorică, menită să-i întărească încrederea opiniei publice interne și mai ales să justifice eșecul operațiunilor speciale din Ucraina. Este vorba tot despre un mit istoric: voievodul (țarul) este trădat de boierii (oligarhii) corupți. În acest sens, Putin pare hotărât să recurgă la cel mai populist gest, dar cu mare priză la public, mai ales cel sărac și dezabuzat de corupția generalizată din sistem. Chiar în aceste zile se pregătește legea confiscării averilor și blocarea conturilor bancare a tuturor funcționarilor publici care au depozite și bunuri ce depășesc veniturile pe trei ani.  

Noua narațiune internă a lui Putin va fi că deciziile înțelepte și umaniste ale sale au fost sabotate de “sfetnicii corupți de către Occident”. Atunci va face apel la popor, la mase, strategie perfectată de Stalin, adevăratul idol!  

Cred că trebuie să acordăm mai multă importanță scenariului unui Război de lungă durată, între Rusia și NATO/UE, ținând cont că Putin își pregătește propria populație pentru a rezista cât mai mult “ofensivei Vestului nazist”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.