VIDEO: Atac criminal al armatei ruse asupra Spitalului de Copii din Mariupol!


VIDEO: Atac criminal al armatei ruse asupra Spitalului de Copii din Mariupol!

Obuzele rusești au devastat un spital de copii din Mariupol și au rănit cel puțin 17 persoane, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce coridoarele umanitare amenajate pentru a permite civililor să fugă din mai multe orașe asediate din jurul Ucrainei nu s-au materializat la amploarea așteptată ca urmare a asediului continuu al armatei ruse, lăsând sute de mii de oameni blocați fără provizii de bază din cauza invaziei neprovocate a Moscovei.

Consiliul Local al Mariupolului a anuunțat că un atac rusesc asupra spitalului de copii a provocat pagube „colosale”, în timp ce președintele Volodymyr Zelenskii a scris pe Twitter că sub dărâmăturile spitalului se află „oameni și copii”. El a numit bombardamentul ca fiind o „atrocitate”, autoritățile încercând în acest moment să stabilească câte persoane au fost ucise sau rănite.

"Copiii sunt sub ruine. Aceasta este o atrocitate! Cât timp va mai fi lumea complice ignorând teroarea? Închideți cerul chiar acum! Opriți crimele! Aveți putere, dar se pare că pierdeți umanitatea", a scris Zelenskiy pe Twitter referindu-se la apelurile sale care îndemnau NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.



Exploziile tirului de rachete cu care armata rusă a vizat Spitalul de Copii din Mariupol au provocat chiar un cutremur resimțit până la 2 kilometri depărtare de epicentrul atacului, deflagrațiile aruncând în aer ferestrele și demolând o mare parte din fața unei clădiri.

Poliția și soldații s-au grăbit la fața locului pentru a evacua victimele.

„Astăzi, Rusia a comis o crimă uriașă”, a spus Volodymyr Nikulin, un oficial de vârf al poliției regionale, adăugând: „Eete o crimă de război fără nicio justificare.”

„Există puține lucruri mai depravate decât țintirea celor vulnerabili și lipsiți de apărare”, a scris premierul britanic Boris Johnson pe Twitter, adăugând că președintele rus Vladimir Putin va fi tras la răspundere ”pentru crimele sale teribile”.

Atacul a avut loc într-o zi în care Rusia a declarat că forțele sale vor respecta angajamentul privind încetarea ostilităților înceoând cu ora 10 dimineața, ora Moscovei, pentru a asigura trecerea în siguranță a civililor care doresc să părăsească orașele Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și portul de la Marea Neagră Mariupol, despre care Crucea Roșie a spus că se confruntă cu condiții „apocaliptice”.

Forțele ruse nu numai, însă, că nu au respectat acordul, dar au și împiedicat un convoi de 50 de autobuze să evacueze civili din orașul Bucha, aflat în afara Kievului.

"Rusia continuă să țină ostatici peste 400.000 de oameni în Mariupol, blochează ajutorul umanitar și evacuarea. Bombardamentele fără discriminare continuă", a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter, adăugând: „Aproape 3.000 de nou-născuți nu au medicamente și alimente”.

La Washington, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a descris drept „absurdă” insistența Rusiei ca ucrainenii să fie evacuați prin coridoarele umanitare care duc spre Rusia.

„Este ofensator să sugerăm că poporul ucrainean ar trebui să caute refugiu chiar în brațele guvernului care a demonstrat atâta dispreț pentru viețile lor”, a declarat Blinken reporterilor în urma unei întâlniri cu ministrul britanic de externe Liz Truss, care a abordat problema instituirii unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum au cerut Zelenski și alți oficiali ucraineni.

"Realitatea este că înființarea unei zone de excludere a zborului ar duce la o confruntare directă între NATO și Rusia. Și nu asta urmărim", a declarat Truss reporterilor. 

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a publicat noi cifre privind victimele civile pe 9 martie. Potrivit oficialilor ONU, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, 516 persoane au fost ucise și 908 au fost rănite.

Șaizeci și șapte de copii au murit de la începutul invaziei ruse, au declarat ulterior și oficialii ucraineni. Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse continuă să crească, șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați, ICNUR, estimand pe 9 martie că cifra a ajuns acum undeva la 2,2 milioane de persoane.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.