Isteria carburanților trebuie să ia sfârșit! „Prețul motorinei și al benzinei trebuie sa scadă chiar de astăzi! Nu să crească, nu să stagneze, ci să scadă!”


Isteria carburanților trebuie să ia sfârșit! „Prețul motorinei și al benzinei trebuie sa scadă chiar de astăzi! Nu să crească, nu să stagneze, ci să scadă!”

Românii au format cozi interminabile la benzinării, miercuri seară, alarmați de un salt major pe care l-ar putea înregistra prețurile la carburanți pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse Rusiei, printre care și embargoul asupra petrolului. 

Isteria s-a produs după ce o benzinărie din Beiuș, partener MOL, a afișat un preț de 11 lei la pompă pentru benzină și motorină, mulți analiști apreciind că ar putea fi și o modalitate gândită tactic pentru a ridica puțin, la nivel național, prețurile la carburanți, zilele acestea, până se stabilizează piața. Alții au opinat că, de fapt, MOL, cea mai mare companie din Ungaria, încearcă să recupereze, în România, pierderile pe care le înregistrează în țara de origine unde prețul a fost plafonat la 1,3 euro până la jumătate lunii mai. 

Context. Inițial, după ce SUA și Marea Britanie au anunțat că opresc importul de petrol rusesc, prețul acestuia a crescut, marți, cu 4%. Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și de alte produse energetice, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până în 2022. Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după SUA și Arabia Saudită. Din aproximativ cinci milioane de barili de țiței pe care îi exportă în fiecare zi, mai mult de jumătate merg în Europa. Vicepremierul rus Alexander Novak avertiza, miercuri, că interzicerea importurilor de petrol rusesc va avea „consecințe catastrofale pentru piața globală”.

Cele mai noi informații privind prețul petrolului. Preţul petrolului a scăzut, miercuri seară, cu până la 17% după ce presa a relatat că Emiratele Arabe Unite şi Irakul, producători OPEC, au declarat că vor susţine creşterea producţiei, ceea ce ar putea compensa o parte din întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse petrolului rusesc după invazia în Ucraina. (Reuters) 

Petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari.

Poziția oficială a Guvernului României (sursa: pagina oficială de Facebook). Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru: Nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu (digi24): Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea. S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat. Românii trebuie să știe că în Ungaria guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru probabil a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente. (...) Fac apel la români să nu stea la coadă că vor găsi benzină și motorină și mâine și poimâine și într-o săptămână și peste două săptămâni în benzinării. Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă în această seară, noapte. Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9 lei, nu va ajunge la 10 lei, nu va ajunge la 11 lei”

Claudia Pîrvoiu, jurnalist Hotnews, specializată pe probleme economice: Prețul motorinei și benzinei trebuie sa scadă chiar de astăzi! Nu să crească, nu să stagneze, ci să scadă. Aceasta în condițiile în care ieri barilul de țiței s-a ieftinit cu 17%. Orice companie care saltă chiar și cu puțin prețul nu face altceva decât să-și bată joc de consumator și să profite de o isterie deja creată.

Am vazut aseară mesajul transmis de directorul "celei mai mari confederații patronale", care spunea că nu e adevărat că va ajunge carburantul la 11 lei/litru, ci doar va sări puțin peste 8 lei/ litru. Mesajul este ceva de genul: noi nu scumpim în halul ăsta, ci doar cât să sară peste 8 lei/litru. Dar de ce sa spui asta, când mesajul corect era că prețurile nu trebuie sa crească deloc, că nu au de ce sa crească, ci dimpotrivă, sunt motive să scadă?  Iată cum cea mai mare "confederatie patronală" manevrează prețurile pe piața prin simple afirmații transmise pe rețelele de socializare. Spuneam aseară că vinovate pentru isteria de ieri de la benzinării sunt autoritățile care dorm pe ele și care permit oricui să-și bată joc de consumatorul român. Susțin acest lucru în continuare”

Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, cel la care face referire jurnalista Claudia Pîrvoiu în textul său: Oameni buni, sunt directorul celei mai mari confederații patronale din România. Producătorii de benzină sunt membrii noștri. NU O SĂ FIE MÂINE BENZINA 11 LEI. Vă spun asta cu toată responsabilitatea de care sunt capabil. Da, e război lângă noi. Da, e inflație. O să fie fluctuații. Da, mâine o să treacă puțin de 8 lei, poate va fi 8.10, dar nici vorbă de minciunile circulate iresponsabil. Vă rog, mergeți acasă.

Later edit: Nu vă mai luați după o poză de nu știu unde. Vedeți linkul de mai jos. Știți foarte bine că există benzinării mai scumpe, altele mai ieftine. Noi vorbim de prețul mediu în România. Dacă-mi arătați o poză cu 9 lei, e o benzinărie din mii. Eu vă spun că prețul mediu al combustibilului în România va fi mâine în jur de 8 lei. Și că există stocuri și că nu e niciun motiv să vă panicați. Și că în această perioadă de criză vor mai fi fluctuații, dar haideți să acționăm rațional. Încă un later edit și gata: căutați pe internet și citiți despre ”self-fulfilling prophecy”. Wikipedia e suficient”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.