Rareș Bogdan desființează inițiativa dictatorială a șefului DSU, Raed Arafat: "Un Minister al Adevărului poate deveni un coșmar"


Rareș Bogdan desființează inițiativa dictatorială a șefului DSU, Raed Arafat: "Un Minister al Adevărului poate deveni un coșmar"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan critică inițiativa șefului DSU, Raed Arafat, prin care se propune instituirea unei platforme guvernamentale care să scaneze dezinformările din mediul online. Liberalul atrage atenția că de la o astfel de inițiativă se va ajunge în timp la cenzură, motiv pentru care va solicita conducerii PNL, respectiv Guvernului României, să nu gireze un asemenea proiect. 

"<<Sunt un absolutist când vine vorba de libertatea de exprimare>>

Acest proiect e o idee nefericită. De la monitorizare se va ajunge la cenzură, iar ideile, fie că suntem de acord cu ele, fie că nu, trebuie să circule libere. Când vine vorba de libertatea de exprimare, sunt un absolutist. Susțin total cele spuse de Elon Musk acum 5 zile, când a fost rugat să scoată anumite site-uri de pe rețeaua de sateliți StarLink. Nu trebuie să alunecăm către scenarii care riscă să semene cu realitățile din romanul „1984”! Un Minister al Adevărului poate deveni un coșmar. Voi cere PNL, în calitate de prim-vicepreședinte, și Guvernului României, ca membru al echipei de Coordonare a Coaliției de Guvernământ, să NU susțină acest proiect. Vă mai dau câteva argumente: Dezinformarea trebuie combătută prin o mai bună informare, credibilă, prin campanii inteligente, explicându-le oamenilor adevărul apelând la logică, la bunul-simț, prin vehicule pozitive. Trebuie să educăm, să-i învățăm pe oameni să se informeze, să le fim ghid în acest război informațional. Există oameni onești, de bună-credință care, din necunoaștere, nepricepere, din lipsă de alternativă credibilă, ajung să replice idei propagandistice nocive, dar nu trebuie puși la stâlpul infamiei. Sunt victime, nu criminali. Un om care crede despre un demnitar că este corupt nu trebuie suspectat automat că slujește o putere ostilă UE, NATO, SUA, ci trebuie să beneficieze de prezumția de bună-credință. Așa crede el, iar gândul nu poate fi cenzurat. În cea mai mare democrație a lumii, judecătorii, cu Constituția SUA în mână, admit limitări ale libertății de exprimare doar dacă au legătură cu terorismul sau cu pedofilia, dacă țin eu bine minte. Să nu devenim mai catolici decât Papa!", scrie liberalul pe Facebook. 

Publicația Profit.ro a dezvăluit vineri, 11 martie, că DSU lucrează la înființarea unei platforme care, sub pretextul combaterii propagandei rusești, să monitorizeze presa, blogurile și postările din social media, pe baza unor cuvinte cheie. De fapt, inițiativa excede combaterea propagandei rusești, afectând grav inclusiv libertatea de exprimare și implicit a presei, întrucât vor fi monitorizate și postările, știrile în care Guvernul României e acuzat de corupție sau incompetență. Potrivit Profit.ro "Comunicatorii guvernului consideră că, în actualul context, narativul <<Palierul de decizie de la București este corupt>> reprezintă un narativ al dezinformării și propagandei". 

Exemplu de narativă vizată de DSU: "Palierul de decizie de la București este corupt" / SUBIECT: "Guvern", "Iohannis", "Nicolae Ciucă" / CONTEXT: "corupție", "incompetență" / MARKER DE DEZINFORMARE: "furtișag", "mizerie". (citiți AICI articolul complet) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.