Război pe frontul online: Kremlinul interzice Instagramul din 14 martie, YouTube blochează canalele presei de stat din Rusia


Război pe frontul online: Kremlinul interzice Instagramul din 14 martie, YouTube blochează canalele presei de stat din Rusia

Roskomnadzor a prelungit timpul limită de acces la Instagram, astfel încât utilizatorii să își poată transfera fotografiile și videoclipurile. Restricțiile vor intra în vigoare pe 14 martie, la ora 00:00, ora Moscovei.

„Întrucât pentru utilizatorii activi de Instagram va dura să-și transfere materialele foto și video către alte rețele de socializare, să-și notifice contactele și abonații, Roskomnadzor a decis să finalizeze procedura de introducere a restricțiilor de acces la Instagram la ora 00:00 pe 14 martie, oferind utilizatorilor o perioadă de tranziție suplimentară de 48 de ore”, a spus agenția într-un comunicat de presă .

Tot astăzi, 11 martie, Roskomnadzor a anunțat că, la solicitarea Procuraturii Generale, accesul la rețeaua de socializare Instagram „pe teritoriul Federației Ruse va fi limitat”. Raportul a menționat că pe Instagram „sunt distribuite materiale informaționale care conțin apeluri la acte violente împotriva cetățenilor Federației Ruse, inclusiv a personalului militar”.

Rusia acuză faptul că cei trei actori ai domeniului socializării care formează Compania Meta - Facebook, Instagram, WhatsApp - pe fondul operațiunii speciale ruse din Ucraina a permis utilizatorilor din unele țări să facă apel la violență împotriva armatei ruse. Procuratura Generală a văzut în aceste acțiuni semne de propagandă a terorismului (partea 2 a articolului 205.2 din Codul penal al Federației Ruse) și incitare la ură și dușmănie cu amenințarea la violență (paragraful „a” din partea 2 a articolului 282). din Codul penal al Federației Ruse).

Ca reacție la decizia Moscovei, YouTube anunță „interzicerea imediată” a canalelor legate de mass-media de stat rusă.

„Regulile noastre de bază ale comunității interzic conținutul care neagă, minimizează sau simplifică evenimentele de violență bine documentate și eliminăm conținutul despre invazia Ucrainei de către Rusia care încalcă această politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al YouTube Farshad Shadlu, citat de Reuters.

„În conformitate cu aceasta, blocăm și canalele YouTube asociate cu mass-media de stat ruse din întreaga lume, cu efect imediat”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

Anterior, YouTube a suspendat complet toate funcțiile de generare de bani pentru utilizatorii ruși, inclusiv abonamentul Premium, Music Premium, sponsorizarea, super chat etc. Înainte de aceasta, YouTube a interzis publicitatea pentru utilizatorii ruși.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.