Israelul ar fi devenit locul de refugiu al oligarhilor ruși. Reacția Guvernului israelian


Israelul ar fi devenit locul de refugiu al oligarhilor ruși. Reacția Guvernului israelian

Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, i-a avertizat luni, 14 martie, pe oligarhii ruși, că țara sa "nu va reprezenta o cale de a fi ocolite sancțiunile impuse Rusiei de SUA și alte țări occidentale".

"Ministerul Afacerilor Externe coordonează situația împreună cu partenerii, printre care Banca Israelului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Autoritatea Aeroporturilor, respectiv Ministerul Energiei", a precizat Lapid. 

Comentariile lui Lapid vin după ce presa israeliană a raportat că avioanele private ce aparțin unor oligarhi ruși au aterizat în Israel pe parcursul ultimelor zile, potrivit Associated Press.

Câteva zeci de magnați evrei din Rusia și-ar fi luat cetățenia sau rezidența israeliană în ultimii ani. Mulți au relații bune cu Kremlinul, iar cel puțin patru -- proprietarul Chelsea FC, Roman Abramovici, Mikhail Fridman, Petr Aven și Viktor Vekselberg -- au fost sancționați de Occident din pricina informațiilor privind legătura lor cu Vladimir Putin.

Israelul acordă cetățenia în mod automat oricărei persoane de origine evreiască. De la dezintegrarea Uniunii Sovietice din urmă cu 30 de ani, se estimează că 1 milion de evrei din Rusia și din alte foste republici sovietice s-au mutat în Israel. (sursa: AICI)

Cel puțin 14 avioane private din Rusia au aterizat pe aeroportul Ben Gurion din Israel, conform unui articol publicat de The Times of Israel în urmă cu 2 zile. 

Proprietarii avioanelor nu erau identificați, ceea ce a dus la apariția speculațiilor conform cărora oligarhii ar putea căuta modalități de a evita sancțiunile.

Guvernul israelian a format un comitet la nivel înalt pentru a vedea cum poate Israelul să-și mențină statutul de refugiu pentru orice evreu, dar fără a încălca sancțiunile internaționale ce vizează cercul apropiat al lui Putin.

Unii, cum ar fi fostul magnat al energiei Leonid Nevzlin, au venit în Israel după ce s-au certat cu Vladimir Putin. Alții păreau să fi făcut acest lucru ca protecție față de sancțiuni. 

Abramovici, de exemplu, și-a luat cetățenia israeliană în 2018, după ce nu i-a fost reînnoită viza britanică. Britanicii ar fi luat această măsură ca parte a eforturilor de a-i sancționa pe asociații lui Putin după ce un fost spion rus a fost otrăvit în Anglia.

O parte dintre magnați au evitat să fie în centrul atenției publice, în timp ce alții și-au îmbrățișat rădăcinile evreiești, defilând public ca mari filantropi ai cauzelor evreiești sau investind în sectorul tehnologic de vârf al Israelului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.