Scenariul unei intervenții directe a NATO în Ucraina. Senatorul republican Lindsey Graham, poziție similară cu cea exprimată de președintele Poloniei


Scenariul unei intervenții directe a NATO în Ucraina. Senatorul republican Lindsey Graham, poziție similară cu cea exprimată de președintele Poloniei

Într-un interviu acordat luni pentru Fox News, influentul senator republican Lindsey Graham a dezvăluit în ce circumstanțe ar sprijini instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. 

Graham a spus că în prezent nu sprijină instituirea zonei de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, dar nu a exclus ca pe viitor să-și schimbe abordarea, dând de înțeles că o va face proporțional în funcție acțiunile Rusiei. 

"Dar dacă Putin ar folosi arme chimice împotriva poporului ucrainean, aș sprijini instituirea zonei de interdicție aeriană, deoarece o asemenea acțiune a Kremlinului ar încălca fiecare regulă a războiului", a adăugat Graham. Această poziționare este similară cu cea pe care a avut-o președintele Poloniei, Andrzej Duda, în urmă cu 2 zile. Duda declarase pentru BBC că folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar însemna o "schimbare de paradigmă", iar astfel NATO și SUA vor trebui atunci să se gândească la cel mai potrivit răspuns. 

Duda, întrebat dacă utilizarea armelor chimice ar putea determina o intervenție a NATO, a replicat: "Desigur, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă asta. Dar... dacă folosește arme de distrugere în masă, asta va schimba complet jocul (abordarea NATO - n.red.). 

Revenind la declarațiile senatorului republican Lindsey Graham, acesta a menționat că în cazul unui asemenea atac brutal al Rusiei, interzicerea armelor chimice nu ar fi suficientă. 

"Interzicerea armelor chimice nu va însemna nimic dacă nu am acționa printr-o zonă de interdicție aeriană", a zis acesta. (sursa: AICI și AICI)

Ce ar însemna zona de interdicție aeriană, conform Europa Liberă: "În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile, scrie BBC. Aceasta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu. În contextul războiului din Ucraina, o zonă de interdicție aeriană deasupra acestei țări ar însemna că forțele militare - în special forțele NATO - ar intra în contact direct cu orice avion rusesc reperat în "no-fly zone" și ar trage în el dacă este necesar. Acest lucru ar duce la un conflict direct NATO-Rusia".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.