Premieră ISTORICĂ: Consiliul Europei a recunoscut oficial că așa-zisa Transnistria e zonă aflată sub ocupația rusească. Ofensiva Moscovei s-a împotmolit în Ucraina. Rusia riscă să intre în incapacitate de plată


Premieră ISTORICĂ: Consiliul Europei a recunoscut oficial că așa-zisa Transnistria e zonă aflată sub ocupația rusească. Ofensiva Moscovei s-a împotmolit în Ucraina. Rusia riscă să intre în incapacitate de plată

Consiliul Europei a făcut ieri, în sfârșit, ceea ce ar fi trebuit să facă toate organismele internaționale încă din urmă cu 30 de ani: declararea oficială a așa-zisei Transnistria drept zonă aflată sub ocupația trupelor rusești. Fiindcă asta este așa-zisa Transnistria: o uriașă rușine planetară. 

Într-o analiză postată pe Facebook, istoricul și jurnalistul George Damian radiografiază cea de-a 20-a zi de lupte în Ucraina: 

Care este de fapt situația pe front? Câteva gânduri în a 20-a zi de lupte în Ucraina

1. După trei săptămâni de urmărit zilnic situația de pe frontul din Ucraina am ajuns la câteva concluzii – multe dintre ele evidente în acest moment, dar cu câteva zile în urmă nu chiar atât de evidente. În primul rând informațiile din mass-media despre lupte permit doar conturarea unei imagini vagi asupra a ceea ce se întâmplă. Pe Facebook pare că Ucraina câștigă războiul – doar că nu e chiar așa. Informațiile din mass media nu se compară nici pe departe cu cele la care au acces structurile militare. Imagini din satelit, radare, interceptări de comunicații, informații direct din teren, nivelul resurselor existente etc. – toate aceste categorii de informații permit o imagine reală a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Aglomerația de informații trunchiate publice nu ne face mai informați, avem acces la o cantitate gigantică de informații de o calitate dubioasă.

2. Chiar și așa câteva lucruri se pot discerne din această avalanșă nedefinită. În primul rând este adevărat că armata ucraineană a oprit ofensiva rusă. Nu sunt clare costurile acestui efort: câți militari bine pregătiți mai are Ucraina? Câte rachete anti-tanc? Ce capacități de apărare anti-aeriană mai există? Mai pe scurt: cât timp mai pot rezista ucrainenii? Până acum nu am văzut acțiuni ofensive majore ale ucrainenilor, există atacuri ucrainene, dar ele sunt punctuale, rolul lor este de a împiedica desfășurarea și aprovizionarea forțelor ruse. Ucrainenii nu au început o ofensivă al cărei obiectiv să fie eliberarea teritoriilor ocupate, aruncarea rușilor peste graniță. Nu, deocamdată ucrainenii se apără.

3. Rușii s-au împotmolit – dar cu siguranță nu au renunțat la ofensivă și la obiectivele stabilite. Ofensiva lor nu merge așa cum ne imaginăm noi că ar fi trebuit să meargă – pentru că nu cunoaștem planurile armatei ruse, care erau exact obiectivele stabilite și datele la care trebuiau atinse. Este clar că rușii nu se așteptau la această rezistență îndârjită a ucrainenilor, dar nu dau semne că ar renunța la ofensivă. Mass-media de război are tendința să umfle succesele ucrainenilor și să exagereze incapacitățile rușilor – dar din nou trebuie să ne amintim că ceea ce există în spațiul public există pentru că niște oameni au decis că le-ar fi de folos în efortul de război. La fel ca în cazul ucrainenilor despre care nu știm cu precizie cât timp mai pot rezista, nici în cazul rușilor nu putem ști ce resurse mai au la dispoziție și își permit să le arunce în luptă în Ucraina. Un lucru e clar: războiul va mai dura multă vreme.

4. Rusia a depus ieri un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU în care cere încetarea focului și evacuarea tuturor civililor din localitățile aflate pe linia frontului. Tot ieri Rusia s-a retras din Consiliul Europei, ceea ce înseamnă că nu se mai supune deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat ieri o rezoluție prin care recunoaște Transnistria ca fiind teritoriu aflat sub ocupație rusă. Negocierile ruso-ucrainene au continuat ieri, consilierul prezidențial ucrainean Podoleak a anunțat că există în continuare contradicții fundamentale și că negocierile sunt dificile, dar și că discuțiile vor fi reluate în cursul zilei de azi.

5. Au continuat ieri luptele în suburbiile Kievului, unde forțele ruse încearcă să ocupe noi poziții. Kievul a recunoscut ieri faptul că forțele ruse se găsesc în interiorul orașului Mariupol și se duc lupte intense pentru respingerea lor. Sursele ruse au anunțat că ieri a fost capturat orașul Izium, despre care comunicatele ucrainene nu au anunțat nimic ieri. A continuat bombardarea Nikolaievului, fără să fie semnalate încercări ale forțelor ruse de a intra în oraș. În largul Odessei a apărut ieri o grupare de nave militare ruse, de atac și de desant. La Kiev a fost anunțată o interdicție de circulație pentru civili de 35 de ore. Rusia a anunțat ieri că întreaga regiune Herson se află sub controlul forțelor militare ruse.

6. Se configurează încercuirea forțelor ucrainene din Donbas, mai ales dacă va fi confirmată ocuparea orașului Izium. Generalul ucrainean Aleksandr Pavliuk a părăsit ieri comanda trupelor din Donbas și a preluat comanda trupelor din Kiev. Comandantul trupelor din Donbas a fost numit generalul Eduard Moskalev, fostul adjunct al lui Pavliuk.

7. Azi guvernul Rusiei ar trebui să achite dobânzi în valoare de 117 milioane dolari. Moscova a anunțat că își va îndeplini obligațiile de plată, însă dacă va încerca să achite în ruble datoria scadentă azi acest lucru ar constitui un semnal pentru o viitoare intrare în incapacitate de plată a Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.