Val de indignare pe internet după ce Ambasada Rusiei de la Chișinău i-a insultat mizerabil pe basarabeni, acuzându-i mincinos de ”discriminare”. Asta în timp ce Rusia ucide copii, femei și bătrâni în Ucraina


Val de indignare pe internet după ce Ambasada Rusiei de la Chișinău i-a insultat mizerabil pe basarabeni, acuzându-i mincinos de ”discriminare”. Asta în timp ce Rusia ucide copii, femei și bătrâni în Ucraina

Așa cum au făcut și în România, agenții FSB-GRU de la Ambasada Federației Rusiei din Chișinău au anunțat, pe Facebook, că au deschis o adresă specială unde ”cetățenii ruși din Moldova se pot plânge pe cazurile de discriminare”. Anunțul acesta reprezintă o nouă dovadă de nesimțire din partea bârlogului de FSB-iști. 

Reamintim că, deși are trupe rusești de ocupație pe teritoriu (ne referim la așa-zisa Transnistria, o rușine planetară), R.Moldova este de departe una dintre cele mai tolerante țări cu rușii, etnicii declarați ruși nefiind nici măcar 5% din populația R.Moldova, potrivit informațiilor oficiale. 

Dacă e clar pentru toată lumea întreagă la cap că cetățenii de etnie rusă NU sunt discriminați și nici nu li se fac neplăceri în R.Moldova, e însă indubitabil că Rusia agresoare săvârșește crime de război în Ucraina și calcă în picioare cele mai elementare drepturi și libertăți în așa-zisa Transnistria, unde realitățile au rămas înghețate ca pe vremea genocidarei URSS

Scriitorul și jurnalistul basarabean Alecu Reniță (semnatar al Declarației de Independență de sub cisma rusească) le răspunde, pe Facebook, lepădăturilor de la Ambasada Rusiei:

”Chiar dacă Ucraina le-a dat peste cap războiul fulger de ‹eliberare›, ambasada Rusiei din Chișinău continuă implementarea scenariului perfid de ‹apărare a lumii ruse›.

Alo, urmașii lui Beria, Stalin și Putin, scoteți-vă masca de salvatori -- lumea se află în secolul XXI -- nimeni nu are nevoie de voi. Stați acolo, în sălbătăcia voastră, cu Putlerul vostru. Rușii din Ucraina v-au spus foarte clar, cu arma în mână, că nu au nevoie de ‹protecția› voastră. Voi, mizerii, cu pretinsă înfățișare umană -- ucideți copii, femei, bătrâni, populația pașnică și vi se mai deschide gura să vorbiți de discriminare?!.

Anunțul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău a stârnit, așa cum e și normal, valuri de indignare și acuzații chiar pe pagina de Facebook a instituției (detalii AICI), sclavii Ambasadei nemaifăcând față să șteargă comentariile deși multe sunt scrise în limba lui Stalin, o parte dintre acestea fiind postate chiar de cetățeni ruși scandalizați de actuala politică genocidară a Rusiei. Vă prezentăm doar o infimă parte din aceste comentarii: 

Gheorghe Andronic: ”Motiv de a cauta nod in papura moldovenilor”.

Daniela Vlaicu: ”După Ucraina urmează Moldova?”

Igor Budeanu: ”Lume, propun sa le trimitem toți pe posta urări de bine”.

Сергей Буряков: ”Ambasada Rusiei, ce faceți acum și este instigare la conflict interetnic!”.

Sergiu Șăs: ”Ruskii Korabli, idi naxui”.

Daniel Moscalenco: ”Ambasada Rusiei în Republica Moldova nu vrea să urmeze nava de război rusească?”.

Mariana Morari: ”Haideti sa le scriem despre persoanele vorbitoare de limba rusa care sunt bombardate si ucise in orase ca Mariupol si alte orase ucrainene de catre armata rusa!”.

Gheorghe Malnic: ”Ambasada Rusiei, respectați suveranitatea Moldovei. Nu aveți dreptul să culegeți astfel de informații, nici să investigați, cu atât mai puțin să ‹stabiliți› sau să respingeți ‹faptele› discriminării. Dacă primiți declarații cu privire la astfel de cazuri, trebuie să le depuneți autorităților autorizate ale Moldovei. Nu-ți depăși autoritatea, pentru că există o limită în toate...”.

Constantin Tănase: ”Obraznicie, dar tac si MAI si externele, trebuie cineva sa fie declarată persona non grata...”.

Alexandru Solocenco: ”Asta e tot? Un apel de la Moscova să murdărească apa de aici? Mai bine te-ai gândi să speli rușinea invadării Ucrainei... și nu avem nevoie de lumea voastră rusă aici. În Moldova nu se bate pentru limba rusă. Și la noi când deschideți școlile moldovenești în Rusia? Sau doar pentru noi tăițeii ăștia te încurcă cineva undeva”.

Simona Burnatiu: ”Sugeți p@la de idioți. Eee, dacă știați românește, aveați deja un prim exemplu de discriminare”. 

Fratea Nicolae: ”Z este svastica lui Putin, ca a lui Hitler! Jos ocupantul!”.

Andrei Vlăsceanu: ”Putin Huilo! Russki corabli, idi nahui!”.

Dumitru Calalb: ”Nimeni nu discriminează rușii în Moldova, mai ales pe semnul lingvistic (apropo, nu doar etnicii ruși din Moldova vorbesc rusă). Oamenii din toată lumea normală cred că Putin și cei care îl susțin sunt criminali. Vrei să începi un nou război de ‹eliberare›? Eliberează-ți țara de fascismul lui Putin”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.