Tânărul poet și matematician ucrainean Konstantin Olmezov s-a sinucis în Rusia, unde era ținut cu forța de către autorități. În biletul de adio, el a scris că nu a mai suportat ororile războiului din Ucraina


Tânărul poet și matematician ucrainean Konstantin Olmezov s-a sinucis în Rusia, unde era ținut cu forța de către autorități. În biletul de adio, el a scris că nu a mai suportat ororile războiului din Ucraina

Pagina de Twitter Ukrainian Mathematicians a anunțat, duminică seară, că tânărul matematician și poet de origine ucraineană Konstantin Olmezov, 27 de ani, originar din Donețk, s-a sinucis, după ce a încercat să părăsească Rusia, unde locuia și studia din 2018, și nu a fost lăsat. 

Inițial, Olmezov a dorit să plece din Rusia în 26 februarie, dar a fost reținut pentru 15 zile. Apoi a fost invitat de o universitate din Austria pentru a-și definitiva acolo studiile și din nou a fost împiedicat să plece, autoritățile suspectând că, de fapt, dorea să se înroleze în războiul din Ucraina (contra Rusiei). El își cumpărase deja bilet pentru Turcia când a fost reținut din nou. La scurt timp după cea de-a doua tentativă și-a pus capăt vieții.  

În biletul de adio lăsat în urmă, matematicianul a scris că nu a mai suportat să vadă ororile din Ucraina. 

Câteva dintre gândurile notate de Olmezov în scrisoarea lăsată în urma sa:

„Mă numesc Konstantin Olmezov, dacă citiți acest text, cel mai probabil nu voi mai scrie nimic vreodată.

În urmă cu ceva timp, când am început să mă gândesc serios să-mi pun capăt vieții, am început să caut clipuri on-line de self-help.

Într-unul, psihologul spunea că principalul motiv pentru care mulți oameni ajung aici e legat de faptul că omenirea nu se ridică la nivelul așteptărilor …Iar eu eram impregnat de ideea asta” (…)

„Am ajuns în Rusia în 2018 să studiez științele. Și m-am îndrăgostit nebunește de matematică. Îndrăgostit pe bune, așa cum li se întâmplă oamenilor să se îndrăgostească de alți oameni. Am petrecut nopți și zile cu ea”.

„Am fost mereu critic la adresa politicii Rusiei și am considerat că Rusia are o cultură superioară politicii pe care o duce…”

„Amuzant e însă că mulți de pe aici cred că orice poate fi câștigat prin forță, că prin brutalitatea care distruge vieți îi poți determina pe oameni să uite ce s-a întâmplat sub ochii lor”. (…)

„Pe 26 februarie am încercat să plec din Rusia. A fost o prostie, pentru că nu m-am gândit mai bine. Regret că nu am plecat pe 23 când aveam toate motivele s-o fac.

Voiam să merg să-mi apăr țara, s-o apăr de cei care voiau să mi-o ia. Să-mi apăr președintele, pe care eu însumi l-am ales, simțindu-mă ca un șef care trebuie să-și apere subalternul. Apropo, în 2019, în primul tur, nu am votat cu Zelenski.

Probabil nici în 2023 nu voi vota cu el. Dar, oricât ar fi de neplăcut, libertatea de a alege și libertatea de a acționa sunt foarte importante pentru mine. Este foarte greu să le explici rușilor și ucrainenilor pro-ruși cum schimbările impuse din afară, chiar și acele menite să ne îmbunătățească traiul, sunt inacceptabile pentru simplul motiv că sunt impuse din exterior.

Când eram în autobuz am fost arestat, din cauză că am limba slobodă și i-am împărtășit planurile mele unei persoane.

Am considerat că îmi fusese răpită libertatea și le-am spus celor de la FSB ce credeam despre război. A fost o prostie din partea mea, dar nu puteam face altfel. Era ultimul lucru cu care puteam să-i mai lovesc și am făcut-o cu toată puterea”.

„Sufăr pentru ambele părți implicat în acest război. Dar văd cu propriii ochi cine își apără țara și cine încearcă să ia pământul altuia. Văd cu propriii ochi cine își apără dreptul la a-și decide singur soarta și cine încearcă să justifice propria degradare”.

Textul integral al scrisorii poate fi citit AICI (în engleză)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.