VIDEO. Soldați ruși, confesiuni zguduitoare: „Am pierdut deja războiul cu Ucraina!” / „Comandantul nostru suprem este un mincinos” / „A făcut din noi niște fasciști”


VIDEO. Soldați ruși, confesiuni zguduitoare: „Am pierdut deja războiul cu Ucraina!” / „Comandantul nostru suprem este un mincinos” / „A făcut din noi niște fasciști”

Mai mulți soldați ruși capturați în Ucraina le-au cerut compatrioților să se ridice împotriva lui Vladimir Putin, izbucnind în lacrimi pe parcursul unei conferințe de presă organizate cu suportul agenției de știri Interfax-Ucraina. Ei au mai dezvăluit și faptul că militarii căzuți pe front sunt aruncați în gropi comune, Armata Rusă nefiind interesată de recuperarea și returnarea în țară a trupurilor neînsuflețite.

Alexei Zhelezniak, soldat în cadrul celei de-a 34-a brigăzi de mitraliere motorizate, a avertizat că Rusia nu va avea niciodată suficiente trupe pentru a cuceri Ucraina.

„Putin, fără să declare război, bombardează civili, spitale și orașele Ucrainei. Oameni din Rusia, ce vedeți nu este un film cu zombies. Ucrainenii sunt foarte curajoși. Opresc vehiculele de război  chiar și fără să fie înarmați. Sunt foarte uniți. Și indiferent câte trupe va trimite Putin aici, nu va fi niciodată capabil să cucerească aceste teritorii. Comandantul nostru suprem este un mincinos și a dezamăgit întreaga națiune. Nu doar pe noi, militarii, ci întreaga Rusie. A făcut din noi niște fasciști”, a mai spus Zhelezniak.

Soldatul Mustafaev Mugsad le-a transmis rușilor să ignore propaganda de stat în privința războiului. 

„Ucrainenii stau ascunși prin subsoluri, mor. Am văzut asta cu ochii mei. Poporul acesta nu va uita nici peste secole agresiunea noastră. Cetățeni, oameni din armata Rusiei, deschideți ochii și priviți ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Mugsad cerându-și apoi iertare pentru „durerea și distrugerea provocate de trupele Federației Ruse care, într-o singură zi, au distrus viața liniștită a poporului ucrainean”.  

Igor Rudenko, din cadrul brigăzii a-126 a apărării de coastă a Federației Ruse, a precizat că decizia de a se preda a fost una corectă, pentru că Rusia a pierdut deja în Ucraina a cărei armată va decima ce a mai rămas din trupele ruse, apreciind că au murit deja 15.000 de soldați ruși. 

„Dacă Armatei Ruse i-a mai rămas un strop de onoare, nu repetați greșelile mele”, a mai spus Rudenko. „Luați trupele de aici, Putin nu are nevoie de noi. Nici măcar nu recuperează trupurile celor uciși. Sunt aruncați de-a valma în gropi comune. E cumplit să vezi asta”, a mai spus el. 

Comandantul brigăzii a 126-a a apărării de coastă, Alexander Fomenko, le-a cerut rușilor să iasă în stradă să protesteze. „Să nu vă fie frică de guvern. Nu vor fi capabili să vă strivească. Vor aresta 10.000-20.000, dar voi sunteți mult mai mulți. Puteți opri acest haos. Oameni pașnici suferă cumplit aici...copiii”, a mai spus Fomenko.



Potrivit The Mirror care a publicat, în exclusivitate, declarațiile de mai sus, condițiile în care soldații ruși au susținut respectiva conferință de presă nu sunt clare și nici dacă poziția lor împotriva Kremlinului a fost benevolă sau s-au exercitat constrângeri asupra lor. (Sursa: The Mirror)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.