Din cauza regimului Putin, "rușii trec la dieta Venezuela". Concluziile unui economist cu privire la "visul tuturor naționaliștilor ignoranți în ale economiei: să ne producem noi totul, să nu depindem de străini!"


Din cauza regimului Putin, "rușii trec la dieta Venezuela". Concluziile unui economist cu privire la "visul tuturor naționaliștilor ignoranți în ale economiei: să ne producem noi totul, să nu depindem de străini!"

Ovidiu Neacșu, economist și antreprenor, atrage atenția că Rusia, pe fondul sancțiunilor impuse de țările occidentale, trece la modelul falimentar propagat de naționaliștii ingnoranți în ale economiei și anume "să ne producem noi totul, să nu depindem de străini!".

În acest context, economistul scoate în evidență faptul că este imposibil ca un stat să-și asigure producția necesară pe toate palierele, iar astfel va exista întotdeauna o formă de dependență față de străini. 

"Rafturile supermarketurilor din Rusia se golesc și rămân goale, pe măsură ce importurile sunt gâtuite de sancțiuni, iar lanțurile de fast food cu bun simț au renunțat la afacerile din țara invadatoare.

Rușii trec la dieta Venezuela și îndeplinesc visul tuturor naționaliștilor ignoranți în ale economiei de pretutindeni: să ne producem noi totul, să nu depindem de străini!  

Cum am mai spus, e interesant când unele țări testează în practică teorii economice ca să ne demonstreze că sunt adevărate. Pe la 1817, David Ricardo, economist englez, spunea că țările pot beneficia de pe urma comerțului internațional, specializându-se pe acele bunuri pe care le produc mai eficient decât alte țări, pe care le schimbă cu bunuri pe care nu le produc atât de eficient, sau deloc.

Sigur că Rusia poate prelua restaurantele McDonald's, cu intenția de servi mâncare făcută doar cu ingrediente produse în țară. Dar motivul pentru care McDo folosește furnizori din zeci de țări este tocmai acela că nu poate găsi local toate ingredientele de care are nevoie, sau nu le poate găsi în cantități suficiente, la calitatea și în cantitățile dorite. Așa că din intenția aia va rezulta un mare eșec, iar McDonald's-ul de stat va servi niște sandvișuri insipide cu parizer prăjit și nuggets din pufuleți îmbibați în vodkă.

Ia să vedem acum cât de nasol e cu vestul, cu specializarea, diviziunea muncii și capitalismul", scrie Ovidiu Neacșu într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.