Oficial din cadrul NATO: Belarus ar putea ataca Ucraina în curând / Kremlinul primește o mână de ajutor din partea regimului Lukashenko inclusiv în ceea ce privește amenințarea nucleară


Oficial din cadrul NATO: Belarus ar putea ataca Ucraina în curând / Kremlinul primește o mână de ajutor din partea regimului Lukashenko inclusiv în ceea ce privește amenințarea nucleară

Belarus, un aliat apropiat de-al Rusiei, ar putea ataca în curând Ucraina, transmite un înalt oficial al serviciilor secrete NATO. Mai mult, dictatorul Alexander Lukashenko se pregătește să ofere permisiunea Kremlinului de a poziționa arme nucleare pe teritoriul Belarusului. 

Vorbind sub rezerva anonimatului, oficialul a spus că Alianța Nord-Atlantică este îngrijorată de faptul că trupele Belarusului se pot implica direct în războiul din Ucraina.

Oficialul NATO a spus: Guvernul Belarusului pregătește atât condițiile pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei, dar și cadrul pentru desfășurarea iminentă a armelor nucleare rusești pe teritoriul țării sale. 

Oficialii ucraineni au avertizat public că Belarusul s-ar putea alătura războiului. În timp ce Belarus a permis trupelor rusești să-i folosească teritoriul pentru a lansa operațiuni terestre și aeriene, NATO nu a identificat până acum vreo dovadă clară că trupele belaruse au participat direct la războiul din Ucraina, a spus oficialul.

În ceea ce privește arsenalul nuclear, oficialul NATO a precizat: Nu vă spun că vor pune arme nucleare în Belarus începând de mâine. Ceea ce vreau să spun este că au luat măsuri politice pentru a putea primi și în acest moment arme nucleare dacă se ia o astfel de decizie.

Oficialul a continuat descriind războiul din Ucraina ca fiind pe punctul de a intra într-un fel de impas, întrucât forțele ucrainene au împiedicat Rusia să facă progrese, dar, pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin, nu dă semnale că va face pași înapoi. 

Oficialul a mai precizat: Dacă nu suntem într-un impas, ne apropiem rapid de unul. Realitatea este că niciuna dintre părți nu are superioritate față de cealaltă.

În ciuda faptului că nu a făcut progrese semnificative în ultimele două săptămâni, Putin pare să nu recunoască eșecul, a spus oficialul.

Problema cu acest impas este că va duce la o "luptă îndelungată" care va implica, printre altele, o pierdere masivă de vieți omenești și varii pagube, a spus oficialul.

Nicio parte nu poate câștiga. Niciuna dintre părți nu va capitula, a conchis oficialul NATO. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.