VIDEO. Navalnîi îl sărăcește pe Putin din închisoare! Fundația opozantului rus a descoperit că superiahtul Șeherezada (700 milioane de dolari), ascuns într-un port din Italia, este deținut de teroristul-șef de la Kremlin


VIDEO. Navalnîi îl sărăcește pe Putin din închisoare! Fundația opozantului rus a descoperit că superiahtul Șeherezada (700 milioane de dolari), ascuns într-un port din Italia, este deținut de teroristul-șef de la Kremlin

Fundația anticorupție înființată de Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia aruncat după gratii, a dat publicității un material de video de investigații în care afirmă că unul din cele mai mari și mai luxoase iahturi din lume – Șeherezada – în valoare de peste 700 de milioane de euro, ar fi, în realitate, prin interpuși, proprietatea lui Vladimir Putin.

Echipa de investigații a lui Navalnîi a intrat în posesia listei cu membrii echipajului de pe Șeherezada, descoperind că unii dintre aceștia sunt, de fapt, ruși angajați ai temutului Serviciu Federal de Securitate (FSB) și ai FSO (Serviciul federal de Protecție și Pază, un fel de SPP românesc). Căpitanul este cetățean britanic, dar cel puțin un membru al echipajului a lucrat anterior și pe iahtul Graceful (82 de metri lungime), despre care presa a scris recent că îi aparține tot teroristului de la Kremlin. Podul a relatat AICI despre cum Graceful părăsea în grabă, la început de februarie, șantierul naval din Hamburg unde sosise pentru lucrări de modernizare pentru a se retrage în apele teritoriale ale Rusiei, mai exact în portul ultramilitarizat de la Kaliningrad (foto jos).

iaht putin graceful1
Iahtul Graceful

Șeherezada este o splendoare de dimensiuni aproape duble față de Graceful.

Are 140 de metri lungime, heliport, piscină, sală de cinema și chiar un sistem de securitate capabil să doboare drone. Vasul, creație a constructorului german de ambarcațiuni Lürssen, lansat la apă în 2020, se află în acest moment în portul Marina Di Carrara, pe coasta de vest a Italiei. Publicația The New York Times scria recent că autoritățile italiene ar fi început o anchetă în privința iahtului. 

Fundația lui Navalîi (a cărei investigație video o puteți urmări la finalul acestui text, cu subtitrare în engleză) le solicită public autorităților italiene să pună sub sechestru luxoasa ambarcațiune în virtutea sancțiunilor europene determinate de invadarea Ucrainei.

„Investigăm actele de corupție ale lui Putin de peste zece ani și un lucru este cert – Putin nu are bunurile sau proprietățile pe numele său. Numeroase gărzi și angajați din serviciul personal al lui Putin se ocupă de întreținerea acestui iaht și considerăm asta o dovadă solidă că Șeherezada îi aparține. Autoritățile trebuie să ia măsuri și să-l pună sub sechestru”, afirmă unul din cei doi prezentatori ai materialului video.

Identificarea adevăraților proprietari ai iahturile de lux este însă adesea o operațiune complicată pentru că, de regulă, ele sunt deținute de companii de tip offshore, înregistrate în paradisuri fiscal. Șeherezada, de exemplu, navighează sub steagul Insulelor Cayman și este deținută de Bielor Asset Ltd, o entitate anonimă înregistrată în Insulele Marshall. 

Reamintim că Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, se află în închisoare din ianuarie 2021, pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate (pedeapsă primită în 2014, pentru o pretinsă delapidare), în timp ce se afla într-un spital din Germania unde era tratat în urmă otrăvirii cu un agent neurotoxic. A fost arestat chiar pe aeroportul din Moscova, la revenirea în Rusia, la șase luni de la teribilul incident petrecut la bordul avionului cu care se întorcea din Siberia la Moscoa, în august 2020. Opozantul rus și-a pierdut atunci cunoștința, medicii ruși care l-au îngrijit în primele zile afirmând că ar fi vorba doar despre o cădere de glicemie sau probleme de metabolism. Toxicologii din Germania, unde a fost transferat ulterior, au descoperit însă că Navalîi fusese otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic folosit mai ales în era sovietică. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.