40.000 de militari ruși, victimele ”războiului planificat” al lui Vladimir Putin


40.000 de militari ruși, victimele ”războiului planificat” al lui Vladimir Putin

În a doua zi a acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, s-a simțit obligat să ofere publicului rus, deja sufocat de propaganda toxică a Kremlinului, un alt tranchilizant verbal. Operațiunea militară din Ucraina decurge „exact așa cum a fost planificat”, a asigurat Peskov opinia publică, națională și internațională, într-un interviu pentru CNN, armata rusă urmărind să „elimine potențialul militar al Ucrainei”, acesta fiind unul dintre „obiectivele principale ale operațiunii”.

Peskov ”a omis”, însă, să menționeze și dacă zecile de mii de victime din rândul armatei ruse fac cumva parte tot din ”elementele planificate” ale invaziei din Ucraina, sau dacă nu cumva amploarea diminuării efectivelor militare a luat prin surprindere strategii tot mai ineficienți ai ”operațiunii speciale”.

Patru săptămâni de război în Ucraina arată un singur lucru, mai presus de toate: atacatorii ruși nu au reușit să câștige decât luptele cu civilii neînarmați, cu blocurile și cu casele ucrainenilor, distrugând orașe precum Mariupolul, potențialul militar al Ucrainei continuând să reziste atacurilor într-o măsură la care nimeni de la Kremlin nu se aștepta. Trupele lui Putin încă nu au reușit să pătrundă decisiv în capitala Kiev, ba chiar dimpotrivă, trupele ucrainene atacând în mod repetat, distrugând tancuri, vase militare, avioane, elicoptere și vehicule de transport, și provocând pierderi mari în tabăra forțelor armate adverse.

Ultimul exemplu: Ucraina a raportat joi distrugerea unei nave de război în Berdiansk (situată la aproximativ 80 km vest de Mariupol pe Marea Azov) și avarierea unui al doilea vas de luptă, un episod care devine, de la o zi la alta, un nou simbol eșecului lui Putin. 

Potrivit unei estimări aproximative a NATO, până în momentul de față peste 14.000 de ruși ar fi fost uciși în timpul ”războiului planificat” al lui Putin, alți 26.000 de militari ai Federației fiind răniții sau capturați de trupele ucrainene. Numărul total, de aproximativ 40.000 de oameni, ar corespunde cu aproximativ o cincime din trupele rusești dislocate în Ucraina.

În plus, Rusia ar fi pierdut aproximativ 10% din echipamentele sale militare, potrivit unui raport al jurnaliștilor de la Wall Street Journal, care au citat un ofițer militar superior ce a dorit să rămână anonim. 

E drept, cifrele nu sunt verificabile independent, dar se bazează pe informațiile furnizate de ucraineni, pe informațiile difuzate în Rusia și pe constatările serviciilor de informații.

Suplimentar, Departamentul de Apărare al SUA presupune că eficiența în luptă a trupelor rusești a scăzut sub 90 la sută față de potențialul de la începutul invaziei. Pentagonul nu a oferit nicio dovadă în acest sens. Cu toate acestea, consilierul pentru securitate națională a guvernului SUA, Jake Sullivan, estimează că numărul soldaților ruși uciși este acum de ordinul miilor.

Informațiile britanice confirmă aprecierile Departamentului de Apărare al SUA, arătând că trupele ruse au suferit pierderi masive. Ministerul Apărării a publicat propria estimare pe Twitter: „Forțele ruse au suferit aproape sigur mii de victime în timpul invaziei Ucrainei”, Moscova încercând acum să folosească rezerviști, recruți și mercenari de la companii militare private și străine pentru a compensa „pierderile semnificative”.

Există mai multe indicii că estimările Occidentului merg cel puțin în direcția bună. Acest lucru este clarificat și de declarațiile fostului general american Ben Hodges, care consideră chiar posibilă prăbușirea mecanismului rusesc în condițiile în care, așa cum Hodges declara pentru „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, „ofensiva rusă ar putea atinge punctul culminant în următoarele șapte sau opt zile”, în condițiile în care trupele Kremlinului se află la limitele epuizării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.