Tupeul Beijingului: Un târg cultural occidental, luat cu asalt de diplomații chinezi, nemulțumiți cu privire la un detaliu legat de expoziția unei ilustratoare din Taiwan


Tupeul Beijingului: Un târg cultural occidental, luat cu asalt de diplomații chinezi, nemulțumiți cu privire la un detaliu legat de expoziția unei ilustratoare din Taiwan

Legiuitorul Partidului Democrat Progresist din Taiwan, Huang Kuo-shu, a acuzat China comunistă că a făcut presiuni la Târgul de Carte pentru Copii din Bologna pentru a eticheta lucrările ilustratoarei taiwaneze Cho Pei-Hsin (foto stânga sus) ca fiind din "Taiwan, China".

Huang a povestit despre presiunile făcute de China în cadrul unei audieri legislative, la care au participat oficialii Ministerului Culturii.

Târgul de carte din Italia, care a avut loc de luni până joi, a expus lucrările lui Cho după ce aceasta a câștigat anul trecut Premiul Internațional pentru Ilustrație (puteți accesa AICI instagramul ei dedicat artei).

Huang a spus că după începerea târgului de carte, diplomații chinezi le-au spus oficialilor italieni să se refere la lucrările lui Cho ca fiind din "Taiwan, China", nu "Taiwan".

"Organizatorii evenimentului s-au simțit neputincioși – nu au vrut să o facă. Și astfel compromisul lor a fost să nu enumere niciun nume de țară, nici 'Taiwan' și nici 'China'.", a spus Huang. 

Incidentul arată că Beijingul și-a extins presiunea politică privitoare la Taiwan de la evenimentele sportive la cele de artă și cultură, a spus Huang, îndemnând ministerul să elaboreze protocoale pentru a răspunde la astfel de incidente.

Deși organizatorii au considerat că cererea Chinei este "nerezonabilă", un lider din administrația locală le-a cerut să se conformeze, iar astfel au ajuns la acel compromis, a spus un oficial guvernamental din Ministerul Culturii.

Ei au ales nu numai să elimine etichetele privind naționalitatea din lucrările lui Cho, ci și din lucrările expuse de ilustratori care au câștigat premiul în alți ani, a adăugat oficialul guvernamental. 

Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe au contactat la scurt timp după incident oficialii din Bologna și parlamentarii italieni pentru a face cunoscută poziția Taiwanului.

Cho, care s-a stabilit la Londra, se descrie drept o povestitoare vizuală, cu accent pe ilustrație și animație.

Lucrările ei au apărut în numeroase festivaluri de animație din Europa și Asia, precum și în publicații precum New York Times și New Yorker. (sursa: AICI)

Explicație foto dreapta sus: Lucrările de artă expuse de Cho Pei-hsin la Târgul de carte pentru copii de la Bologna

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.