Statele Unite ar putea furniza Ucrainei sistemele de apărare împotriva rachetelor rusești


Statele Unite ar putea furniza Ucrainei sistemele de apărare împotriva rachetelor rusești

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a făcut aluzie la un acord privind „pașii concreți” pentru reducerea numărului de rachete rusești care lovesc facilitățile industriale sau construcțiile civile din Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Dmytro Kuleba după o serie de discuții aplicate cu delegația SUA condusă de președintele Biden, la Varșovia.

Kuleba nu a precizat detaliile, dar a lăsat să se înțeleagă destul de clar perspectiva obținerii de arme suplimentare capabile să doboare rachete.

El a postat pe contul său o fotografie cu ministrul Apărării Alexei Reznikov predând președintelui american Joe Biden și altor membri ai delegației americane epava uneia dintre rachetele rusești care a căzut asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității, mai cunoscut sub numele de Poligonul militar Yavoriv.

"Astăzi, în dezvoltarea contactelor dintre președinții Zelensky și Biden, am convenit asupra următorilor pași pentru a ne asigura că mai puține astfel de rachete cad pe pământul ucrainean. Și, desigur, pentru a ne asigura ca Ucraina să câștige", a scris ministrul.

Kuleba nu a precizat alte detalii. Autoritățile ucrainene au redus între timp numărul raportărilor privind noi livrări de arme, pentru a nu prejudicia acordurile încheiate.

După cum s-a anunțat mai devreme, miniștrii ucraineni ai apărării și de externe, Oleksiy Reznikov și Dmytro Kuleba, au vizitat sâmbătă Varșovia pentru discuții cu omologii lor americani. Biden s-a alăturat personal acestei întâlniri.

În timpul întâlnirii, Biden a promis că va ajuta la obținerea victoriei Ucrainei în războiul cu Rusia. Anterior, și la summitul NATO de la Bruxelles, Biden și-a asigurat omologii din Alianță de încrederea sa în victoria Ucrainei.

Până la concretizarea acordului americano – ucrainean, Greci ar putea da o mână de ajutor Kievului în upgradarea apărării antiaeriene, transferând în Ucraina divizia de rachete S-300, de fabricație rusească, situată în Creta. Acest sistem de apărare aeriană este familiar ucrainenilor, există operatori ucraineni instruiți să-l folosească și poate intra imediat în luptă, închizând cerurile peste mai multe orașe ucrainene. Totuși, decizia este una în primul rând poitică, pe care Grecia trebuie să o ia împreună cu Aliații NATO ai Greciei. Însă experiența Slovaciei, care acum își transferă sistemele S-300 în Ucraina în același mod, demonstrează că oportunitatea este reală.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.