Polonia nu se mai poartă cu mănuși cu Guvernul pro-Kremlin de la Budapesta. Criticile lansate public de președintele Andrzej Duda, respectiv de un oficial al Ministerului de Externe


Polonia nu se mai poartă cu mănuși cu Guvernul pro-Kremlin de la Budapesta. Criticile lansate public de președintele Andrzej Duda, respectiv de un oficial al Ministerului de Externe

Polonia a criticat aliatul său de lungă durată, Ungaria, pentru refuzul de a permite transporturile militare către Ucraina, dar și pentru că regimul de la Budapesta nu a luat partea vecinilor ucraineni în contextul invaziei rusești. 

Marcin Przydacz, un adjunct al ministrului polonez de Externe, a declarat luni că premierul ungar Viktor Orban, care de altfel se confruntă duminică, 3 aprilie, cu o rundă de alegeri generale, "comite o greșeală".

"Părerea mea este următoarea: Viktor Orban face o greșeală urmând această politică față de Ucraina și Rusia și cred că această politică e una oarbă, probabil influențată de chestiuni interne și de campanie", a declarat Przydacz pentru TVN24.

Przydacz a spus că Polonia are "o politică total diferită față de Rusia și Ucraina".

Cu toate acestea, "nu trebuie să fim de acord cu partenerii noștri cu privire la toate aspectele", a spus Przydacz.

Orban a cultivat de multă vreme legături strânse cu Vladimir Putin, spre nemulțumirea Poloniei, iar acum invazia rusească din Ucraina, respectiv valul de milioane de refugiați ucraineni, care se îndreaptă în continuare într-o proporție majoră către vecinii polonezi, par să fi afectat relația polono-maghiară.

De asemenea, președintele polonez Andrzej Duda a declarat sâmbătă pentru postul TVN24 că fiind "confruntat cu moartea a mii de oameni, este greu de înțeles poziția premierului ungar Viktor Orban".

Cu toate acestea, Duda a recunoscut că Orban s-ar putea afla într-o "situație dificilă", întrucât Ungaria este "aproape total dependentă de Rusia".

Polonia și Ungaria sunt membre ale formatului de cooperare regională denumit Grupul de la Visegrád împreună cu Cehia și Slovacia.

Și cehii dau semnale conform cărora nu sunt de acord cu poziția Ungariei față de conflictul militar. Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a scris vineri pe Twitter că nu va participa la o reuniune a miniștrilor apărării V4 din Ungaria, argumentând că nu dorește să participe la nicio campanie politică și a criticat abordarea Budapestei față de războiul din Ucraina.

"Am susținut întotdeauna V4, dar îmi pare rău că petrolul rusesc ieftin este mai important pentru politicienii maghiari decât sângele ucrainean", a scris ea. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.