După Roman și Aelenei, se preconizează că și Ciubuc va pleca din AUR: "Am fost amenințat că o să fiu călcat de o mașină" / "Simion a mințit!". Pentru ca balamucul să fie complet, în dispută au intervenit argații lui Dragnea, Codrin Ștefănescu și "Genunche" Pop


După Roman și Aelenei, se preconizează că și Ciubuc va pleca din AUR: "Am fost amenințat că o să fiu călcat de o mașină" / "Simion a mințit!". Pentru ca balamucul să fie complet, în dispută au intervenit argații lui Dragnea, Codrin Ștefănescu și "Genunche" Pop

În mai puțin de 24 de ore, deputații Nicolae Roman și Dănuț Aelenei și-au anunțat demisia din grupul parlamentar al AUR. În cadrul discursului din Parlament, Aelenei l-a acuzat pe președintele AUR, George Simion, că l-a amenințat că va fi călcat cu mașina, adăugând că ar fi avut loc o astfel de tentativă deja, motiv pentru care cere "protecția instituțiilor specializate" atât pentru el, cât și pentru familia sa. Aelenei îl contracandidase duminică pe Simion în cursa pentru șefia partidului, însă, în mod previzibil, a pierdut alegerile. 

Mai mult decât atât, se mai preconizează o plecare din grupul parlamentar al AUR, fiind vorba despre deputatul Ciprian Ciubuc, care a lansat astăzi o serie de acuzații la adresa conducerii partidului, precizând totodată că ar mai exista și alți parlamentari auriști care au o poziție similară. Conform surselor Podul.ro, Ciprian Ciubuc ar putea pleca din AUR după ce l-a acuzat pe Simion că este mincinos. Surse din AUR susțin de asemenea că există un conflict mai vechi între cei doi, asta după ce la Iași, în data de 24 ianuarie, în timp ce era împreună cu copiii și soția, Ciprian Ciubuc a fost umilit și înjurat ca la ușa cortului de către George Simion.

Aelenei: Având în vedere faptul că în ultimele zile am fost amenințat verbal că o să fiu călcat de o mașină, dar nu pot demonstra acest lucru, în calitate de demnitar cer protecția instituțiilor specializate pentru mine și familia mea într-un interval orar de 24 de ore. De asemenea, din acest moment îmi voi desfășura activitatea ca deputat neafiliat. A fost o încercare de atentat asupra mea, eu am fost amenințat, dar nu pot să dovedesc asta în mod legal, că o să mă calce o mașină.  

Ciubuc: Cine v-a spus asta?  

Aelenei: Președintele partidului, George Simion. Am dovezi fotografiate și voi cere înregistrarea de la benzinărie. Când veneam dinspre Constanța am alimentat la benzinărie și voiam să merg spre autostradă. Există o șosea de legătură între benzinărie și autostradă. În momentul în care am vrut să mă înscriu pe șoseaua respectivă, din contrasens în mod neregulamentar un Mitsubishi ASX condus de către un domn de Poliție a venit să intre în mine. L-am fotografiat.  

Ciubuc: Sunt acuzații grave. Trebuie să le demonstrați în instanță.  

Aelenei: O să demonstrez, o să cer înregistrările de la benzinărie dacă mai sunt.  

Ciubuc: E al doilea coleg care pleacă din grupul AUR. Domnul general Roman nu a plecat la APP cum a spus George Simion și a mințit ieri în live. Domnul general Roman și-a dat demisia din grupul AUR, în condițiile în care a rămas membru AUR plătindu-și cotizația timp de 12 luni. Astăzi și-a dat demisia și domnul Aelenei. După cum ați auzit, acuzațiile, pe care urmează să le probeze, sunt grave. Nu cred așa ceva eu personal, dar urmează să vină cu dovezi. Ce pot eu să vă spun e că democrația în AUR nu e respectată, meritocrația în AUR nu e respectată și nu există unitate. Există o comandă din afara partidului și ca dovadă a fost acest Congres. Au fost aleși oameni în BNC-ul AUR care nu și-au plătit cotizația, au votat oameni care nu au plătit cotizația, au fost aleși oameni care nu au adeziunea semnată și 50+1 din membrii BNC-ului nu sunt parlamentari, sunt oameni din afară, majoritatea sunt angajați consilieri în subordinea lui George Simion. George Simion la Congres și-a ales o majoritate confortabilă pentru ca să poată conduce partidul ăsta în mod autoritar. De aceea vă spun că noi suntem un grup de mai mulți deputați care nu suntem mulțumiți de actuala conducere și de Congresul care s-a organizat. Vă anunț pe această cale că eu nu am fost lăsat să votez la Congres, am fost oprit de către pază la Congresul AUR. Dacă un deputat în Parlamentul României, un om care a făcut sacrificii și a ajutat acest proiect politic de la început, când George Simion nu era nimeni, ci era doar George Simion candidat la europarlamentare, acel lider de galerie care făcea proteste. George Simion ne-a călcat în picioare, ne-a umilit! Am plătit zeci de mii de euro pentru partid! 

Vedeți video: 


În ceea ce-l privește pe Nicolae Roman, președintele AUR George Simion a transmis, într-o postare pe Facebook, că acesta ar urma să plece la partidul fostului pușcăriaș Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie. Acesta este contextul în care Ciprian Ciubuc l-a catalogat public pe George Simion ca fiind mincinos. 

Postarea cu pricina a atras imediat o serie de comentarii din partea argaților lui Liviu Dragnea din linia întâi, fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, respectiv fostul ministru al Educației, Liviu "Genunche" Marian Pop.

Pe de altă parte, merită să reiterăm că deputatul Nicolae Roman, despre care Simion spune acum că nu l-a agreat la conducerea AUR, era proslăvit de președintele aurist în contextul discuțiilor despre criminalii de la Revoluție. 

Într-o intervenție în emisiunea "Bună, România!" de la B1TV din data de 16 decembrie 2020, Simion declara că Nicolae Roman, ales parlamentar din partea AUR Buzău, a fost de partea revoluționarilor de la Timișoara, aspect contrazis de documentele pe care le-am prezentat într-un articol de la acea vreme. Prezentăm din nou fragmentul de document oficial al UM 01185 în care putem observa că Roman Nicolae, în data de 17 decembrie 1989, la acea vreme căpitan, a avut în subordine 25 de militari, coordonând împreună cu celelalte unități masacrul contra revoluționarilor între orele 2:00 - 3:30. Revoluționarii sunt intitulați în respectivul document, pe care vi-l prezentăm mai jos, drept "elemente cu comportare necorespunzătoare". Pe parcursul nopții cu pricina, Roman a coordonat atât uciderea, dar și arestarea manifestanților. 

Redăm dialogul purtat de George Simion în respectiva emisiune: 

George Simion: Am făcut o analiză asupra celor sesizate. Cazul lui Francisc Tobă este luat în acest moment foarte în serios de colegii mei de la conducerea partidului și vom analiza cum anume se poate proceda în cazul dumnealui după ce am analizat Dosarele Revoluției. Ni s-au aruncat multe acuze, iar majoritatea s-au dovedit a fi nefondate. Dar în acest caz tocmai am intrat în posesia Dosarelor Revoluției de la Sibiu și vom reveni în cel mai scurt timp cu rezultatul acestor analize pentru că ne luăm treaba foarte în serios. 

Răzvan Zamfir (moderator): Și ce se poate întâmpla domnule Simion dacă ajungeți la concluzia pe care mulți revoluționari o au cu privire la acești foști militari acuzați de reprimarea sângeroasă a evenimentelor din 1989? 

Simion: Putem merge până la a le retrage mandatul. 

Răzvan Zamfir (moderator): Nu aveți cum să retrageți mandatul niciunui deputat sau senator ales. 

Simion: Încă nu s-au validat toate candidaturile. 

Răzvan Zamfir (moderator): Veți lua o decizie până la momentul validării? 

Simion: Da, pentru că ne luăm treaba foarte în serios. 

Răzvan Zamfir (moderator): Explicați-mi procedura. Ei au fost aleși. Dvs. nu mai puteți face nimic acum. 

Simion: Juriștii noștri spun altceva. 

Răzvan Zamfir (moderator): Vă spun eu cum se desfășoară lucrurile, în ciuda juriștilor dvs. Oamenii au fost puși pe liste, votați, iar dvs. nu mai puteți face absolut nimic acum pentru a bloca intrarea lor în Parlament. 

Simion: Mizez pe o intervenție lămuritoare în emisiunea dvs. despre acest lucru despre care spuneți că e imposibil? 

Răzvan Zamfir (moderator): Păi e imposibil. Pe lângă această imposibilitate mai rămâne faptul că mulți revoluționari, printre care și protestatarul Marian Ceaușescu, au atras atenția asupra calității acestor oameni, asupra acuzațiilor ce li se aduc încă de la momentul formării listelor. De ce ați așteptat atât de mult, cu oameni atât de controversați precum Francisc Tobă, Nicolae Roman?!

Simion: Instanța s-a pronunțat în multe din dosare, am luat hotărârile instanței pentru că am vrut să analizăm aceste cazuri, pentru că domnii vin de la un alt partid, Partidul Neamul Românesc. Ei nu sunt membri AUR. 

Vasile Popovici (fost ambasador al României în Portugalia și Maroc, participant la Revoluția de la Timișoara): Toate scursurile s-au adunat în AUR. 

Răzvan Zamfir (moderator): Să nu generalizăm nici în ceea ce privește partidul politic, nici să nu punem etichete. Haideți să fim tehnici în această abordare. E o chestiune mult prea sensibilă să ne pierdem în metafore sau jigniri. Întrebarea mea era cum au ajuns oamenii ăștia pe lista de candidați. Simion ne spune că în baza protocolului cu Partidul Neamul Românesc.

Simion: E corect. Decizia colegilor mei va fi de a lua foarte în serios atribuțiile de parlamentar. Dar vreau să vă rog să ne acordați prezumția de nevinovăție. 

Răzvan Zamfir (moderator): Când avem o decizie a partidului în cazul Tobă, în cazul Roman, în cazul Chelaru? 

Simion: Până vineri seară. În cazul lui Nicolae Roman vă spun că am stat personal să văd dacă se află în această situație de care este acuzat încă de acum o lună jumătate și am realizat că e acuzat pe nedrept. A pactizat domnul Roman cu revoluționarii. 

Răzvan Zamfir (moderator): Domnule Popovici, sunteți revoluționar din Timișoara. Dvs. ce ne spuneți despre Nicolae Roman care, iată, că în urma unor analize AUR a pactizat cu revoluționarii?

Popovici: Ați condus excepțional discuția. L-ați auzit pe Simion încurcându-se în minciunile pe care nu mai știe cum să le debiteze. Pe de-o parte strigă “păcat de sângele vârsat!”, iar pe de altă parte pune criminalii pe liste. 

Răzvan Zamfir (moderator): Dar a pactizat cu revoluționarii generalul Nicolae Roman, așa cum susține Simion? 

Popovici: Ce să pactizeze când el pe 17 Decembrie 1989 el trăgea în timișoreni?! Cu cine să mai pactizeze un criminal ca ăsta? 

Simion: Sute de revoluționari din Timișoara ne cunosc, cunosc adevărul. Nu avem decât să transformăm în cancan ziua de azi. 

Popovici: A pune niște criminali pe lista partidului este un cancan? 

Simion: Vă mulțumesc pentru invitație! O seară bună!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.