Dezvăluirea care detonează alegerile de la Budapesta: Rusia a penetrat complet sistemul secret de comunicații al diplomației Ungariei. Acțiunea FSB și GRU nu l-a împiedicat pe ministrul Peter Szijjarto să accepte cea mai înaltă decorație a Rusiei


Dezvăluirea care detonează alegerile de la Budapesta: Rusia a penetrat complet sistemul secret de comunicații al diplomației Ungariei. Acțiunea FSB și GRU nu l-a împiedicat pe ministrul Peter Szijjarto să accepte cea mai înaltă decorație a Rusiei

Hackeri ruși care lucrează pentru serviciile de informații FSB și GRU au penetrat complet sistemul informatic prin care diplomații maghiari transmit informațiile clasificate, arată publicația Direkt36, citată de G4media, într-o investigație jurnalistică publicată în ultimele zile de campanie electorală. Duminică au loc alegerile parlamentare din Ungaria.

Amintim că, potrivit dezvăluirilor din ultimii cinci ani făcute de puțina presă independentă de la Budapesta, serviciile secrete ale Ucrainei sunt puternic căpușate de serviciile secrete rusești. Să nu uităm că Ungaria este o susținătoare frenetică a Planului Kozak privind federalizarea (transnistrizarea) R.Moldova. De asemenea, Ungaria s-a opus ca NATO să ajute cu arme Ucraina și i-a umilit la granițe pe refugiații ucraineni

Penetrarea rețelei informatice a fost totală, arată ziariștii maghiari, și durează de ani buni. Breșa de securitate a permis Rusiei să cunoască toate mișcările guvernului Ungariei în avans, lucru care s-a întâmplat chiar și la începutul războiului din Ucraina.

Situația a fost cunoscută la vârful guvernului de la Budapesta, dar nu l-a împiedicat pe ministrul de Externe, Péter Szijjártó, să primească pe 30 decembrie 2021, la Moscova, cea mai înaltă distincție a Federației Ruse pentru cetățeni străini.

Guvernul maghiar nu a denunțat niciodată public atacul informatic din partea serviciilor ruse de informații.

Direkt36 susține în articolul său că un virus care ar putea fi legat de serviciile ruse, potrivit agențiilor de informații, ar fi putut pătrunde în sistemul informațional, parțial prin atacuri de phishing și parțial prin atașamente de e-mail. Portalul de investigații mai susține, ilustrat prin mai multe exemple, că atacurile cibernetice rusești au lovit sistemele maghiare cel puțin începând din 2012, iar pe baza acestora s-a ajuns la concluzia că serviciile secrete ruse ar putea avea acces zi cu zi calculatoarelor diplomaților și angajaților din cadrul Ministerului maghiar de Externe.

Potrivit sursei citate, contaminarea rusă încă există, adică rușii încă au o perspectivă asupra a ceea ce diplomația ungară coordonează alături de partenerii din cadrul NATO și UE. Nu a existat niciun protest oficial din partea guvernului maghiar și nici nu a prezentat public informații privind situația de securitate cibernetică a Ungariei, în raport cu serviciile secrete ruse, notează Direkt36.

Conform portalului de investigații, hackerii care aveau legături cu serviciile secrete ruse ar putea chiar să fi intrat în puncte informatice protejate prin care diplomații „vor să partajeze informații clasificate naționale, ale NATO sau UE cu colegii și superiorii lor”.

Direkt36 a contactat Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, Ministerul de Interne și Biroul Prim-Ministrului, dar nu a primit încă un răspuns.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.