Țările occidentale nu se grăbesc să sprijine planul ucrainean pentru garanții de securitate. A 35-a zi de război în Ucraina


Țările occidentale nu se grăbesc să sprijine planul ucrainean pentru garanții de securitate. A 35-a zi de război în Ucraina

1. Președintele american Biden nu a răspuns ieri la întrebarea adresată de un jurnalist dacă SUA sunt gata să acorde Ucrainei garanțiile de securitate solicitate. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunat că SUA nu sunt pregătite să discute detaliile prevederilor de securitate pentru Ucraina. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că Franța este gata să discute garanțiile de securitate pentru Ucraina, însă acest lucru ar putea fi făcut după încetarea luptelor și ajungerea la un acord între Kiev și Moscova. Ministra de externe de la Berlin Annalena Baerbock a declarat ieri că dacă va fi nevoie de garanții de securitate pentru Ucraina, Germania este gata să acorde astfel de garanții, însă deocamdată constată o diferență între ceea ce crede Ucraina și ce crede Rusia că ar trebui să însemne aceste garanții. . Ambasadoarea Marii Britanii la ONU a declarat că Londra intenționează să devină una din țările garante ale securității Ucrainei, însă fără să indice dacă susține planul anunțat de Kiev. Samuel Ramani, cercetător la Royal United Services Institute din Londra a declarat că planul Ucrainean pentru garanțiile de securitate internaționale este nerealistic și nu poate fi pus în aplicare.

2. Unul din negociatorii ucraineni, Oleksandr Cealîi a declarat că formula garanțiilor cerute de Ucraina este un fel de a obține garanții de securitate NATO fără a fi membră în NATO. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat că tratatul privind garanțiile acordate Ucrainei ar urma să fie semnat după retragerea trupelor ruse pe pozițiile din data de 23 februarie. Negocierile ruso-ucrainene ar urma să fie reluate pe 1 aprilie 

3. Rusia nu consideră promițătoare negocierile de pace cu Ucraina, care nu înregistrează progrese serioase, a declarat ieri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a fost întrebat și despre propunerea Ucrainei ca statutul Crimeii să fie tranșat în urma unor discuții bilaterale separate, răspunzând ironic că „nu vom invada Crimeea, ea face parte din Federația Rusă”.

Parte din forțele ruse din jurul Kievului au fost retrase în Belarus, nu au avut loc operațiuni ofensive în jurul Kievului în cursul zilei de ieri. Rușii au continuat lucrările de întărire a pozițiilor de lângă Kiev și bombardamentele din regiune. Cel mai probabil forțele retrase de la Kiev vor fi re-aprovizionate și trimise în zonele din sudul Ucrainei pentru intensificarea operațiunilor ofensive de acolo. Armata ucraineană a menținut controlul asupra localităților Makariv și parțial Borodianka recuperate în urma contra-ofensivei, au continuat luptele cu rușii pentru controlul localităților Hostomel și Irpin.

4. La Cernihov și Sumî nu au fost constatate retrageri ale forțelor ruse și au continuat bombardamentele de aviație și artilerie. La Harkov de asemenea nu au fost constatate acțiuni ofensive ale rușilor, doar bombardamente.

5. Forțele ucrainene au respins atacurile de ieri ale rușilor desfășurate în regiunile Donețk și Lugansk, dându-se în continuare lupte pentru controlul regiunii din jurul orașului Izium. La Mariupol forțele ruse au continuat să avanseze către centrul orașului luptând pentru fiecare clădire, cel mai probabil cu pierderi semnificative. Ucraina a pierdut 40% din capacitățile sale metalurgice prin distrugerea combinatului din Mariupol.

6. Flota militară rusă menține o prezență activă în largul orașului Odessa, unde au loc permanent misiuni de recunoaștere aeriană.

7. Ministra ucraineană Irina Vereșciuk a anunțat ieri că au fost evacuate 812 persoane din Mariupol și alte 718 din regiunea Zaporojie unde se duc lupte. Kievul a ajuns la un acord cu ONU pentru construirea unor tabere modulare pentru refugiații din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.