Armata SUA a hotărât să anuleze testarea unei rachete balistice intercontinentale


Armata SUA a hotărât să anuleze testarea unei rachete balistice intercontinentale

Armata SUA a anulat un test al rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, pe care inițial și-a propus doar să îl amâne, decizia anulării având scopul de a se încerca reducerea tensiunilor nucleare cu Rusia, ce au escaladat pe parcursul războiului din Ucraina, au declarat vineri Forțele Aeriene pentru Reuters.

Pe 2 martie, Pentagonul anunța amânarea testului, asta după ce Rusia a declarat și amenințat că își pune forțele nucleare în alertă maximă. Washingtonul a spus la acea vreme că e important ca atât SUA, cât și Rusia "să țină cont de riscul de calcul greșit și să ia măsuri pentru a reduce aceste riscuri". Pe de altă parte, Pentagonul își declarase public intenția de a întârzia "puțin" testul, nu de a-l anula.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Ann Stefanek, a declarat că decizia de a anula testul rachetei LGM-30G Minuteman III a fost determinată de aceleași motive precum cele ce au stat la baza hotărârii privind întârzierea testării. Anul acesta mai este programat un test Minuteman III. 

Modificarea programului de testare a stârnit controverse. Senatorul american Jim Inhofe, principalul republican din Comisia pentru Servicii Armate a Senatului, și-a exprimat în martie dezamăgirea față de întârzierea unui test despre care a spus că este esențial pentru a exista siguranța că descurajarea nucleară a SUA rămâne eficientă.

Cu toate acestea, Jeffrey Lewis, cercetător în domeniul rachetelor la Centrul James Martin pentru Studii privind Nonproliferarea Nucleară, a minimizat impactul anulării.

"Există o importanță în a face teste, dar nu cred că ratarea unui test într-un context macro are un impact semnificativ", a spus Lewis, adăugând că racheta Minuteman III este extrem de fiabilă.

Minuteman III cu capacitate nucleară este un element-cheie al arsenalul strategic al armatei SUA și are o rază de acțiune de peste 6.000 de mile (peste 9.660 de km) și poate zbura cu o viteză de aproximativ 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h).

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în februarie că forțele nucleare ale națiunii sale trebuie puse în stare de alertă maximă, ridicând temeri că invazia rusească din Ucraina ar putea duce la un război nuclear. Dar oficialii americani au declarat că nu au identificat până acum vreun motiv pentru a schimba nivelurile de alertă nucleară ale Washingtonului.

Rusia și SUA au cele mai mari arsenale de focoase nucleare după Războiul Rece, care a divizat lumea pentru o mare parte a secolului XX, opunând Occidentul Uniunii Sovietice și aliaților săi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.