Alegeri Ungaria. Partidul lui Viktor Orban obține o victorie categorică. Premierul maghiar l-a numit pe Volodimir Zelenski unul dintre adversarii săi, alături de „birocrații” de la Bruxelles și „imperiul Soros”


Alegeri Ungaria. Partidul lui Viktor Orban obține o victorie categorică. Premierul maghiar l-a numit pe Volodimir Zelenski unul dintre adversarii săi, alături de „birocrații” de la Bruxelles și „imperiul Soros”

În ciuda așteptărilor opoziției unite din Ungaria, partidul controversatului premier suveranist Viktor Orban a obținut o victorie categorică în alegerile legislative de duminică. Astfel, după centralizarea a 93% din voturi, Fidesz și-a revendicat 135 de locuri în Parlament, în timp ce alianța 56, iar partidul de extremă dreapta Patria Noastră 7.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel mai longeviv din istoria Europei (al patrulea mandat) și al optulea cel mai logeviv din lume, a afirmat în discursul de victorie de după alegerile parlamentare de duminică, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se numără printre adversarii săi, alături de “birocraţi de la Bruxelles” şi de media internaţională.

„Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională - o victorie atât de mare, încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă, de la Bruxelles. Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şii instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a spus Orban, potrivit cnn.com.

Candidatul opoziției unite, Peter Marki-Zay, și-a recunoscut înfrângerea, dar a pus în discuție corectitudinea alegerilor: „Avem semne de întrebare cu privire la faptul că aceste alegeri ar fi fost democratice şi libere...  Am sperat că putem câștiga chiar și în condiții atât de inegale, dar nu a fost cazul", a spus Marki-Zay.

Participarea la vot a fost de 68%.

Viktor Orban este unul dintre puținii lideri europeni apropiat al liderului rus Vladimir Putin.

În vârstă de 58 de ani, Orban s-a prezentat drept un apărător al intereselor maghiare și nu a fost de acord cu sancțiunile UE asupra petrolului și gazelor rusești.

Cu toate acestea, el a condamnat invazia rusă și nu a respins sancțiunile împotriva Moscovei, deși a spus că nu este de acord cu acestea.

Guvernul său a permis, de asemenea, desfășurarea trupelor NATO în Ungaria, unde sprijinul public pentru aderarea la alianță a fost de 80% într-un sondaj GLOBSEC din 2021.

Într-un mesaj adresat la 25 martie liderilor europeni, Zelenski i-a transmis lui Orban să se decidă de partea cui este:Ungaria... vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial (la Budapesta, n.red.), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunici. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu mai e timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja. Noi credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în poporul tău. Credem în Uniunea Europeană”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.