China, din ce în ce mai agresivă la adresa SUA și Taiwanului: "Se joacă cu focul!". Un înalt oficial american vorbește despre sancțiunile ce ar putea fi impuse Beijingului


China, din ce în ce mai agresivă la adresa SUA și Taiwanului: "Se joacă cu focul!". Un înalt oficial american vorbește despre sancțiunile ce ar putea fi impuse Beijingului

China a acuzat joi oficialii americani și taiwanezi că "se joacă cu focul", după comparațiile făcute de aceștia între războiul dintre Ucraina și Rusia și disputa dintre Beijing și Taipei.

"Există un nou val de tensiuni în strâmtoarea Taiwan. Cauza principală constă în faptul că autoritățile din Taiwan continuă să promoveze agenda pentru independență, solicitându-vă sprijinul, iar unii din SUA încearcă să folosească Taiwanul pentru a opri China", a zis purtătorul de cuvânt chinez Wang Webin.

"S-au înțeles unul cu celălalt", a adăugat acesta.

Comentariile purtătorului de cuvânt vin la o zi după ce secretarul american Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că administrația Biden ar putea fi dispusă să aplice sancțiuni împotriva Chinei în cazul în care ia în considerare invadarea Taiwanului.

Națiuni precum SUA, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și membrii NATO au lovit Moscova cu sancțiuni severe pentru a contracara atacul său brutal asupra Ucrainei - o mișcare pe care unii membri din Congres au amenințat că o vor folosi împotriva Chinei dacă va fi nevoie.

"Cred că am demonstrat că putem", a spus Yellen, ca răspuns la întrebările dacă SUA ar folosi o strategie de sancționare similară cu cea folosită împotriva Rusiei pentru a contracara agresiunea chineză împotriva Taiwanului.

Unii parlamentari au sugerat, de asemenea, că Beijingul ar trebui să fie lovit cu sancțiuni acum pentru refuzul de a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina.

Dar Yellen a respins aceste apeluri, argumentând că administrația nu crede că Beijingul va încerca să sprijine Moscova prin mijloace militare sau prin fentarea sancțiunilor. (sursa: AICI)

Nu în cele din urmă, China a avertizat joi că va lua măsuri ferme și solide pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială în cazul în care președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, insistă să viziteze Taiwan.

Îndemnând partea SUA să respecte principiul unei singure Chine, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian a spus că vizita planificată a lui Pelosi în Taiwan trebuie anulată imediat.

În caz contrar, partea SUA va suporta toate consecințele care decurg, a spus Zhao. 

El a spus că Beijingul este împotriva oricărei forme de schimb oficial între Statele Unite și Taiwan, adăugând că, în calitate de parte integrantă a Guvernului SUA, Congresul SUA ar trebui să respecte cu strictețe politica unei singure Chine pe care o susține Statele Unite.

Statele Unite ar trebui să anuleze imediat vizita planificată a lui Pelosi în Taiwan, să oprească schimburile oficiale cu Taiwanul și să-și onoreze angajamentul de a nu sprijini "independența Taiwanului" prin acțiuni concrete, a spus purtătorul de cuvânt.

Când a răspuns la o întrebare cu privire la remarcile unor oficiali americani care face paralele între problema Taiwanului și războiul Rusia-Ucraina, Zhao a subliniat că acestea sunt probleme "fundamental diferite".

Oricine încearcă să deruteze publicul pentru propriile interese se joacă cu focul, a precizat acesta. 

Menționând că există o singură China, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez, Zhao a spus că problema Taiwanului este afacerea internă a Chinei și nicio țară străină nu are dreptul de a interveni.

"Poporul chinez este hotărât să apere suveranitatea națională și integritatea teritorială. China va depune eforturi pentru reunificarea pașnică, dar își rezervă opțiunea de a lua orice măsuri necesare împotriva amestecului forțelor externe și a separatiștilor din Taiwan", a mai transmis Zhao. 

Cauza principală a ultimei runde de tensiuni din strâmtoarea Taiwan provine din faptul că autoritățile din Taiwan caută independența solicitând sprijinul SUA, iar unii oficiali americani folosesc Taiwanul pentru a controla China, a spus purtătorul de cuvânt. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.